Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης;

Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης;

Στης 20 Ιουλίου θα έχουν περάσει 49 χρόνια από την προσσελήνωση του Apollo 11 και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι η κατάκτησης της Σελήνης είναι απάτη.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν πιστεύουν, βρίσκονται και οι Ρώσοι, αφού έχουν καλέσει σε έρευνα για το αν όντως πραγματοποιήθηκε ποτέ η προσσελήνωση. Αλήθεια, έγινε ποτέ η προσσελήνωση ή είναι ένα ψέμα των Αμερικανών;

Ας πάμε πρώτα κάποια χρόνια πίσω. Μέχρι το 1962, οι Σοβιετικοί ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με τους Αμερικανούς στον αγώνα κατάκτησης του διαστήματος. Είχαν στείλει πρώτοι δορυφόρο, την Λάικα, ένα σκυλάκι που ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη, αλλά και τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Και παρότι οι Σοβιετικοί ήταν πολύ φιλόδοξοι για το σχέδιο τους, άλλωστε είχαν πολύ καλύτερο πύραυλο από τους Αμερικανούς, κάποια μηχανικά προβλήματα τους ανάγκασαν να ακυρώσουν το πρόγραμμα το 1976. Αντίθετα, οι Αμερικανοί, κατάφεραν να φτάσουν στο φεγγάρι με ένα πιο απλό σύστημα, το Saturn 5.

Έτσι, στις 20 Ιουλίου του 1969, δύο μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Εντουιν «Μπαζ» Ολντριν, πατούν για πρώτη φορά στη Σελήνη γράφοντας ιστορία.

Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης; 1

Ο Αρμοστρονγκ πάτησε το πόδι του στη Σελήνη στις 04:56 ώρα Ελλάδος, λέγοντας στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον την ιστορική φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». Τον ακολούθησε ο Ολντριν αναφωνώντας «Υπέροχη...Υπέροχη μοναξιά».

Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης; 2

Στην συνέχεια τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης; 3

Η αποστολή δεν έγινε ποτέ, ήταν στημένη

Από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το video της αποστολής, υπήρξαν άνθρωποι που είχαν αντίθετη γνώμη και ισχυρίζονταν ότι η αποστολή ήταν μια καλοστημένη χολιγουντιανή παράσταση. Συγκεκριμένα, από εκείνα που πολλοί εξέφρασαν τις απορίες τους, ήταν η παρακάτω εικόνα όπου στο κράνος του αστροναύτη φαίνεται κάτι σαν προβολέας που χρησιμοποιείται στα στούντιο.

Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης; 4

Το ίδιο ισχύει και για την περίφημη πέτρα με το γράμμα "C" χαραγμένο επάνω της, από την αποστολή Apollo 16. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι κόπια 3ης γενιάς και στην αρχική φωτογραφία δεν φαίνεται το γράμμα "C". Πιθανότατα να οφείλεται σε κάποιο λάθος κατά την επεξεργασία της.

Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης; 5

Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι τους βοήθησε και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο σκηνοθέτης της ταινίας "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος".

Κυκλοφόρησε μάλιστα και ένα video, αλλά και φήμες, όπου ήθελαν τον Κιούμπρικ να παραδέχεται ότι αυτός πραγματοποίησε την στημένη αποστολή, αλλά κάτι τέτοιο έχει απορριφθεί και από την κόρη του.

Ωστόσο η θεωρία με την συμμετοχή του Κιούμπρικ κρατεί ακόμη και σήμερα, αφού πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έκανε χρήση πολλών από των τεχνικών που χρησιμοποίησε και στην ταινία "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος".

Πολλά ήταν και τα βιβλία που κυκλοφόρησαν με το θέμα της αποστολής της NASA. Από τα πρώτα ήταν το "We Never Went to the Moon: America's Thirty Billion Dollar Swindle" του Μπίλλ Καϊσινγκ (1976) και το "A Man on the Moon: The Voyages of the Apollo Astronauts" του Άντριου Τσάικιν (1994). Ο Μπίλλ Καϊσινγκ ήταν από τους πρώτους που θεωρούσαν ότι η προσσελήνωση είναι απάτη.

Μάλιστα κάποιοι ρώτησαν την NASA για πράγματα που θα ρωτούσε ο καθένας μας, όπως ποιος τράβηξε την φωτογραφία των αστροναυτών καθώς εγκαταλείπουν τη Σελήνη, γιατί η σημαία κυματίζει, γιατί δεν έλιωσε το φιλμ κλπ, με την NASA να απαντά αλλά να μην τους καλύπτουν οι απαντήσεις της. Μάλιστα είναι και πολλοί αυτοί που δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις, απορρίπτοντας τους συνωμοσιολόγους.

Μήπως τελικά η αποστολή στο φεγγάρι ήταν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που είδε και πίστεψε όλη η ανθρωπότητα; Μήπως η Αμερική ήθελε να ανέβει το γόητρο της NASA (αλλά και της ίδιας) που είχε πληγεί από τις διαστημικές επιτυχίες των Σοβιετικών; Κάνουν λάθος τόσα βιβλία και video με αναφορές, στοιχεία και αναλύσεις των φωτογραφιών και των video της NASA;

Έπειτα από πολύ παρακολούθηση των περισσοτέρων στοιχείων που παρουσιάζουν οι φανατικοί της συνωμοσιολογίας, απορώ πως ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι πήγαμε στο φεγγάρι 6 φορές σε περίοδο 3 χρόνων και μάλιστα μισό αιώνα πριν και δεν μπορούμε να πάμε σήμερα.


Στο παραπάνω video βλέπουμε ότι η πόρτα εισόδου του διαστημικού σταθμού ISS είναι τσίγκινη, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο ερευνητής του video.

Πιστεύω ότι η αποστολή στην Σελήνη ήταν φτιαχτή και φυσικά έγινε με την βοήθεια του Χόλιγουντ. Και φαίνεται ότι αυτό πίστεψαν και πολλοί σεναριογράφοι του Χόλιγουντ, αφού πολλές ταινίες "τρόλαραν" την προσσελήνωση με τον τρόπο τους. Αλλά ας δούμε κάποιες από αυτές για να καταλάβουμε καλύτερα.

Στην ταινία "Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Τα διαμάντια είναι παντοτινά (1971)", ο Μποντ προσπαθώντας να πιάσει κάποιον, βρίσκεται σε ένα υπόγειο όπου γίνεται η "προσσελήνωση".

Στην ταινία "Top of the Heap (1972)", ο κεντρικός ηθοποιός ονειρεύεται ότι είναι αστροναύτης και συμμετέχει στην απάτη της προσσελήνωσης.

Στην ταινία "Capricorn One (1977)" βλέπουμε την NASA να κατασκευάζει την αποστολή στον Άρη, κάτι που είναι στην ουσία το ίδιο με το φεγγάρι. Μάλιστα η συγκεκριμένη ταινία ήταν και η αιτία να ξεκινήσει όλη αυτήν η αναζήτηση με την απάτη της προσσελήνωσης. Η ταινία κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου "We Never Went to the Moon" και ίσως να επηρεάστηκε από αυτό.

Στην ταινία "The Adventures of Pluto Nash (2002)", βλέπουμε την σκηνή όπου ο Έντι Μέρφι πηδάει με το αυτοκίνητο του στο φεγγάρι και το σκηνικό είναι πανομοιότυπο με αυτό της NASA.

Στην ταινία "Η Λάμψη (1980)" του Κιούμπρικ, δεν γίνεται άμεσα κάποια αναφορά στην προσσελήνωση, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην συγκεκριμένη ταινία αποδεικνύεται και η σχέση του Κιούμπρικ με την προσσελήνωση.

Είναι απάτη η κατάκτηση της Σελήνης; 6
(c) Warner Bros.

Στην ταινία "Sneakers (1992)", ο Mother εξηγεί για ένα μικρόφωνο και λέει "Okay, boss, this LTX-71 concealable mike is part of the same system that NASA used when they faked the Apollo Moon landings. They had the astronauts broadcast around the world from a sound stage at Norton Air Force Base in San Bernadino, California. So it worked for them, shouldn't give us too many problems."

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που έχουν σχολιάσει το θέμα και δεν θα τις προσθέσω όλες. Αφήνω όμως για το τέλος το παιχνίδι "GTA Vice City", όπου μπορείτε να δείτε το στημένο σκηνικό, όπως τουλάχιστον το παρουσιάζουν οι δημιουργοί του παιχνιδιού.

Εσείς πιστεύετε ότι η αποστολή της NASA ήταν αληθινή ή απλά έγινε για να προλάβουν τους Ρώσσους;