Το καρτούν από το 1920 ΔΕΝ πρόβλεψε την πανδημία του COVID-19

Κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες ένα video, στο οποίο ότι μας δείχνει ένα καρτούν από την δεκαετία του 1920, στο οποίο υποτίθεται ότι βλέπουμε οδηγίες για το πως να πάρουμε τον έλεγχο του κόσμου χρησιμοποιώντας την πανδημία ως δικαιολογία. Το video ωστόσο είναι ψεύτικο.

Μπορείτε να βρείτε το video σε διάφορα sites, όπως εδώ, εδώ και εδώ. Το παλιότερο upload του συγκεκριμένου video έγινε στις 31 Μαΐου 2021.

Στο κείμενο του video, διαβάζουμε φράσεις όπως "Πως να πάρετε τον έλεγχο του κόσμου" (How to take over the world), "εισάγετε ένα όπλο με την μορφή γρίπης" (Introduce a weaponized influenza), "πλημμυρίστε με θάνατο εφημερίδες και ραδιόφωνα" (Flood newspapers and radio with death), "κλείστε τα μαγαζιά και τις εκκλησίες" (Shut down shops and churches), "χρησιμοποιήστε την επιβολή του νόμου για να καταπνίξετε τις διαφωνίες" (Use law enforcement to stifle dissent), "κάντε παρέλαση αρρώστους και νεκρούς" (Parade the sick and the dead), "κάντε μια ένεση 'εμβόλιο' για να στειρώσετε τους τεμπέληδες και καταπιέστε τους ηλικιωμένους" (Inject a 'Vaccine' to sterilize the workshy and euthaize the old) (η λέξη "euthanize" (ευθανασία) στο 1:40 είναι γραμμένη λάθος), "οι άνθρωποι που κατέχουν τις τράπεζες, τώρα κατέχουν τα νοσοκομεία" (The people who own the banks now own the hospitals) και "αυτό είναι το σχέδιο τους για να κυριεύσουν" (This is their plan to own you).

Αρχικά το video δείχνει ψεύτικο με τον τρόπο που έχει εγγραφεί. Για παράδειγμα, ο ήχος του δείχνει σαν να το "τραβάει" μια κάμερα από μια τηλεόραση και μάλλον έγινε για να μην ανιχνευθεί το τραγούδι που παίζει στο video.

Η λέξη "weaponize" που εμφανίζεται στην αρχή, χρησιμοποιήθηκε αρχικά το 1957 (πηγή), σχεδόν 30 χρόνια μετά από την υποτιθέμενη κυκλοφορία του υπό εξέταση video.

Το site ελέγχου HoaxEye εντόπισε την μουσική που παίζει στο video και συγκεκριμένα έχει παρθεί από το καρτούν του 1933, St. James Infirmary Blues (Cab Calloway). Σύμφωνα με το HoaxEye, δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού.

Οι κινήσεις επίσης των χαρακτήρων που εμφανίζονται σαν διάβολοι στο υπό εξέταση video (@ 1:37), δείχνουν πανομοιότυπες με αυτές ενός άλλου καρτούν του 1934 ονόματι Red Hot Mamma (@ 3:13).

Όπως φαίνεται, οι χαρακτήρες από το Red Hot Mamma έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να μην φαίνονται κάποια χαρακτηριστικά τους και έχουν γυρίσει αντίστροφα, γνωστή διαδικασία που γίνεται για να μην ανιχνεύονται τα video. Μπορούμε ωστόσο να ξεχωρίσουμε τα αυτιά των χαρακτήρων, την ουρά και το σημείο όπου υπήρχαν αρχικά τα κέρατα.

Επίσης, έχει ανέβει ένα video στο Youtube, το οποίο αναλύει από ποια καρτούν πήρε τμήματα το υπό εξέταση video.

Συμπέρασμα

Το video είναι ψεύτικο. Δεν πρόκειται για αυθεντικό καρτούν, αλλά για μίξη διαφόρων σκηνών με στόχο την παραπλάνηση και εξαπάτηση.