Μας πήραν οι Αλβανοί τις δουλειές;

Μας πήραν οι Αλβανοί τις δουλειές;

Σε κάθε άρθρο που αναφέρεται σε κάτι που έγινε από Αλβανό, κάτω στα σχόλια θα διαβάσεις απαντήσεις που λένε ότι οι Αλβανοί μας πήραν τις δουλειές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε οι Έλληνες πλέον δουλειές (φυσικά αυτό είναι και μια καλή δικαιολογία όταν είσαι χρόνια άνεργος και σε ρωτάνε πως και γιατί).<--more-->

Ναι, δεν είναι ψέμα, το συγκεκριμένο τουλάχιστον. Αν ασχολείσαι έστω και λίγο με τις οικοδομικές εργασίες, θα δεις ότι οι περισσότεροι εργάτες πλέον είναι Αλβανοί, ενώ θα τους δεις και εργοδηγούς, οδηγούς, υπεύθυνους σε επιχειρήσεις, ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι επιχειρηματίες Αλβανοί.

Οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα, είναι πάνω από 500 χιλιάδες, αν και πιστεύω ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Όταν ήρθαν οι Αλβανοί στην χώρα μας, ο Έλληνας βρήκε τον εύκολο... δούλο του. Τότε ήταν που για 500δρχ (περί τα 1,5€ τους νεότερους) τους έβαζαν να κάνουν όλη την αγγαρεία, ενώ ο ίδιος κάθονταν στην καφετέρια ανέμελος και τυχερός που ζει σε τέτοια χώρα. Επίσης, δεν έλειπαν και οι πιο... Έλληνες, οι οποίοι και έπαιρναν τηλέφωνο από την καφετέρια στο κινητό που του είχαν δώσει, λέγοντας μάλιστα δυνατά για να ακούει και η όμορφη της διπλανής παρέας "Ρε μαλάκα Αλβανέ, τελείωσες ή θα έρθω εκεί και θα σε γαμήσω;", γελώντας μαζί με την παρέα του, επειδή του έδιναν 500δρχ να δουλέψει όλη την ημέρα.

Καθόμασταν στις καφετέριες να πιούμε τον ακριβό -ακόμη και προ κρίσης- καφέ και γελάγαμε με τους Αλβανούς που έπαιρναν ένα χυμό από το περίπτερο και κάθονταν στα παγκάκια. Αγοράζαμε πανάκριβα ρούχα και δίναμε τα παλιά μας στους φτωχούς Αλβανούς, οι οποίοι και δεν ντρέπονταν να φορέσουν παλιά ρούχα, κάτι που τα Ελληνάκια δεν θα έκαναν με τίποτα.

Μέναν σε ένα σπίτι περί τα 5-8 άτομα και έτρωγαν νεροζούμια, με τα οποία την έβγαζαν όλη την ημέρα (ή και παραπάνω), γιατί έπρεπε να κάνουν οικονομία και να κρατήσουν τα λεφτά τους, την στιγμή που για 2-3 παρέες Ελλήνων δεν έφταναν δύο κάδοι για να βάλουν μέσα αυτά που πετούσαν είτε από το ψυγείο τους, είτε από μια χασαποταβέρνα.

Τα χρόνια όμως περνούσαν και οι Έλληνες καλομάθανε δεν ήθελαν να κάνουν την χαμαλίκα, απέφευγαν να δουλεύουν αργίες (ακόμη και αν η δουλειά πίεζε να τελειώσει), ενώ αν πλησίαζε 3ημερο, τότε για κάποιον μυστήριο λόγο, όλοι οι Έλληνες εξαφανιζόντουσαν.

Αλλά έμειναν οι Αλβανοί. Πολλοί Έλληνες που ήθελαν να τελειώσει η δουλειά τους, έπαιρναν Αλβανούς να την κάνουν, ενώ οι Αλβανοί πάντα για βοηθό έπαιρναν Αλβανό και ΌΧΙ Έλληνα. Ο Έλληνας από την άλλη, για να τους μάθει περισσότερα πράγματα, ώστε να μην τα κάνει αυτός, τους άνοιγε ακόμη περισσότερο τα μάτια, τους έδειχνε την δουλειά, τους μάθαινε τα "κόλπα" και τους μάθαινε τους πελάτες, ώστε όλα τα να αναλάβει ο Αλβανός.

Για τον Αλβανό, δεν υπήρχε το "δεν ξέρω", οπότε και αναλάμβαναν ότι δουλειά μπορούσαν να βρουν. Την στιγμή που ο μέσος Έλληνας κάθονταν στην καφετέρια, άνεργος κοιτώντας την εφημερίδα για κάποια δουλειά γραφείου, γιατί για τα χωράφια που θέλουν κόσμο, ούτε κουβέντα, ο Αλβανός έψαχνε και έβρισκε τις δουλειές. Και τις έκανε χωρίς καμία αντίρρηση, ότι καιρό και αν είχε, ότι μέρα και αν ήταν (ακόμη και νύχτα).

Μάλιστα, ο "πονηρός" Έλληνας, που έκλεβε το κράτος παίρνοντας ψεύτικες αναπηρικές άδειες (και συντάξεις), λαδώνοντας συνήθως κάποιον γιατρό και δουλεύοντας παράλληλα, έμαθε και στον Αλβανό να κάνει το ίδιο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αναπηρικές άδειες, ειδικά στην οικοδομή και να ζημιώνεται το ΙΚΑ. Τα ένσημα συνήθως τα κολλούσαν σε δικά τους πρόσωπα.

Και ήρθε η ώρα που "ξύπνησαν". Γνώριζαν τις δουλειές πλέον καλά, ήταν μέσα στα κόλπα και γνώριζαν και τους πελάτες των αφεντικών τους, επειδή οι ίδιοι τους έμαθαν. Και δεν άργησαν να τους πάρουν τις δουλειές, με την ίδια ευκολία που κλέβεις ένα γλειφιτζούρι από ένα παιδάκι, φτάνοντας η στιγμή που να λένε οι παλιοί τους εργοδότες "Τον εμπιστεύτηκα, του άνοιξα τα μάτια και με πήρε όλες τις δουλείες".

Πλέον όποιος Έλληνας θέλει να βρει άτομα για κάποια δουλειά του, αυτόματα θα σκεφτεί να πάρει Αλβανό, γιατί απλά έτσι έχει μάθει. Ξέρει ότι δεν θα βρει Έλληνα να κάνει την δουλειά του ή ότι ο Έλληνας δεν γνωρίζει καλά την δουλειά, οπότε θα πάει στο σίγουρο.

Οι Αλβανοί, επειδή απλά οι Έλληνες έχουν "χαθεί" από τις βαριές εργασίες, πιέζουν και παίρνουν καλά μεροκάματα. Πριν 20 χρόνια, οι Έλληνες πίεζαν για καλά μεροκάματα, επειδή απλά δεν υπήρχαν χέρια. Τώρα, επειδή η παλιά φρουρά Ελλήνων εργατών είναι στην σύνταξη, οι νέοι είναι σπουδασμένοι ή/και ντελίβερι (για να μην πάνε χαμένα τα χρόνια που σπούδαζαν), είναι οι Αλβανοί αυτοί που παίζουν μπάλα και μάλιστα σε δικό τους -πλέον- γήπεδο.

Και το καλό με τους Αλβανούς είναι ότι δεν χαρίζουν κάστανο σε κανέναν, θα απαιτήσουν ότι δικαιούνται με το παραπάνω, την στιγμή που ο μέσος Έλληνας θα πει το κλασικό "δεν βαριέσαι", φοβούμενος μην χάσει την δουλειά του και έτσι θα αφήσει να περάσει κάποια αδικία του εργοδότη του.

Ακόμη και σήμερα, με την τόση ανεργία που υπάρχει, σπάνια μένει Αλβανός χωρίς δουλειά, γιατί συνήθως νοιάζονται ο ένας για τον άλλο και όπου ακούνε ότι ζητάνε άτομα, θα κοιτάξουν να καλύψουν κάποιον δικό τους.

Σε αντίθεση ωστόσο με τον φιλεύσπλαχνο Έλληνα, που θα λυπηθεί κάποιον ακόμη και ξένο χωρίς δουλειά, ο Αλβανός ΔΕΝ θέλει να δουλεύει κάποιος Έλληνας μαζί τους και θα κάνουν το παν να μείνει χωρίς δουλειά, ώστε να έρθει στην θέση του Αλβανός.

Οι γυναίκες τους, θα πάνε να εργαστούν και αυτές, είτε σε εποχιακές θέσεις σε εργοστάσια, είτε να καθαρίζουν σκάλες σε σπίτια και γραφεία, κάτι που ελάχιστες Ελληνίδες θέλουν να κάνουν. Φυσικά η "για πια με πέρασες για καμία πουτάνα" μέση Ελληνίδα, στέλνει το βιογραφικό της για δουλειά στην Sirina, αφού προτιμάει να τον "τρώει", από το να δουλέψει καθαρίστρια και να έχει και καθαρό το κούτελο της (το σκύψιμο είναι πιο εύκολο από την σφουγγαρίστρα).

Να λοιπόν που ήρθε η στιγμή η Ελληνίδα να "το δίνει" για 5-10€, αλλά να αρνείται να πάει να δουλέψει σε εργοστάσιο ή καθαρίστρια. Και όμως και στην πορνεία θα τα βρουν σκούρα οι Ελληνίδες, αφού τις δουλειές στα κολομπαρά ή τις στούντιο θα τις αναλάβουν και αυτές οι ξένες.

Και όμως, ακόμη και με τις απλές "σκάλες", που συνήθως έχουν πολλά γραφεία και σπίτια μαζί, οι Αλβανίδες βγάζουν πολλά περισσότερα από ένα μέσο ζευγάρι Ελλήνων σήμερα.

Τα παιδιά τους, έχουν μάθει στα λίγα, οπότε και καλά χρήματα να βγάζουν οι γονείς τους, δεν ζητάνε πολλά και ακριβά πράγματα, ζούνε με τα λίγα και τα καλά.

Ακόμη και σήμερα, σπάνια θα πάει ο Έλληνας να εργαστεί σε "βαριές" δουλειές, προτιμά να κλαίγεται στην καφετέρια. Δείτε για παράδειγμα στην Μανωλάδα (αν και κάποιοι λένε ότι δεν ισχύει σαν είδηση), ή στον νομό Ημαθίας, που δεν μπορούσαν να βρουν εργάτες για τις δουλειές τους.

Ακόμη και αν βγάζουν αρκετά χρήματα, τα κρατάνε στην άκρη με τέτοιο ζήλο, που θα έκανε και τον Σκρουτζ να ζηλέψει (αν δεν τα στείλουν στην χώρα τους -αφορολόγητα).

Δεν πάνε εκδρομές κάθε τρεις και λίγο, δεν βγαίνουν κάθε βράδυ έξω, δεν παραγγέλνουν από έξω, γιατί προτιμάνε να πάρουν το κρέας -από προσφορά- και να το ψήσουν σπίτι τους, δεν πίνουν κάθε μέρα καφέ από το street cafe της γειτονιάς τους, αφού προτιμούν να το φτιάξουν σπίτι τους, δεν αγοράζουν ακριβά και -βαφτισμένα επώνυμα αλλά τσόλια, δες τα LAK- ρούχα, δεν χρεώνουν τις υπερχρεωμένες κάρτες τους για να αγοράσουν το τελευταίο μοντέλο της Apple, το οποίο κοστίζει 2 μισθούς, δεν, δεν, δεν.

Ήρθαν για να εργαστούν και να κάνουν προκοπή, την στιγμή που εμείς πετάμε την προκοπή που κάναμε αν όχι εμείς, αλλά οι παππούδες μας στα σκουπίδια. Πολλοί βρήκαμε πολλά πράγματα έτοιμα, σπίτια, αυτοκίνητα και χρήματα, δεν τα δουλέψαμε, δεν τα πονάμε, οπότε και τα σκορπάμε με ευκολία, κλαίγοντας στο τέλος και ζητώντας την ελεημοσύνη των άλλων, ακόμη και των Αλβανών.

Ναι, των Αλβανών. Γιατί υπάρχουν άτομα που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν γάλα για το παιδί τους και σκύβοντας τα μούτρα ζήτησαν λεφτά από Αλβανό. Ναι, αυτόν που μέχρι χτες τον φερόμασταν σαν σκλάβο για... 500δρχ.

Σημειώστε ότι δεν λέω ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν θα πάνε σε μια δουλειά γιατί την θεωρούν βαριά ή γιατί τους έμαθαν οι δικοί τους ότι η καλύτερη δουλειά είναι το δημόσιο, ενώ θα μπουν αργότερα και θα κλαφτούν ότι δεν βρίσκουν δουλειά και αυτό γιατί όλες τις δουλειές τις πήραν οι ξένοι.

Δεν σου πήρε λοιπόν την δουλειά κανένας ξένος, Ελληναρά μου. Μόνος σου έβγαλες τα μάτια σου, ανοίγοντας τα δικά τους. Όταν έρχεται κάποιος χωρίς 2ο βρακί μαζί του, χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα, χωρίς άκρες και επαφές και μαθαίνει την δουλειά, τα κόλπα και τις καβάτζες και σου παίρνει την δουλειά, το κάνει απλά επειδή εσύ ήσουν άχρηστος για να την κρατήσεις και αν την είχες τότε, την είχες επειδή δεν υπήρχαν άλλοι να την κάνουνε. Τώρα ήρθαν οι άλλοι και θα φύγεις εσύ, τόσο απλά.