Ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης;

Ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης;

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του "προσφυγικού", έχουμε ακούσει πολλές φορές στην τηλεόραση (αλλά και στα social media), να αναφέρονται όσοι εισέρχονται στην χώρα μας, πότε πρόσφυγες και πότε μετανάστες. Ποιος όρος όμως είναι ο σωστός;

Ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης; 1

"Πρόσφυγας", βάσει του άρθρου 1 της Συνθήκης της Γενεύης, ορίζεται:

Ένα άτομο που λόγω βάσιμου φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων ευρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειάς του και δεν είναι σε θέση ή, λόγω του φόβου, δεν επιθυμεί να θέσει εαυτόν υπό την προστασία της εν λόγω χώρας, ή που δεν έχει υπηκοότητα και είναι εκτός της χώρας της προηγούμενης συνήθους διαμονής του, ως αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών, δεν είναι σε θέση ή, λόγω του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτή...

Βάσει της συνθήκης αυτής ευθύνη για το άτομο αυτό, έχει η χώρα της υποδοχής. Έτσι, οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να διώκονται για τυχόν παράτυπη είσοδο ενώ μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης/αναγνώρισή τους δικαιούνται να λάβουν τριετή άδεια παραμονής στη χώρα υποδοχής (άσυλο) και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν προς άλλους προορισμούς, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στην περίπτωση της Ελλάδος λοιπόν ευθύνη έχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα. Στην Ελλάδα θα πρέπει να έρχονται, μόνο όταν ταυτοποιηθούν από την Τουρκία (χώρα υποδοχής) και πάρουν τα απαραίτητα έγραφα για να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς. Αυτή είναι και η νόμιμη διαδικασία.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση στο θέμα των χαρτιών καθώς και σε ότι αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα το "Πρώτο Θέμα", το οποίο σε άρθρο του αναφέρει ότι:

Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος χαρακτηρίζεται πρόσφυγας, τότε δικαιούται αμέσως ένα ειδικό διαβατήριο, το διαβατήριο Nansen, με το οποίο έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει ελεύθερα και νόμιμα σε κάθε μια από τις 116 χώρες παγκοσμίως που έχουν υπογράψει την Διακήρυξη.

κάτι που δεν ισχύει, αφού το το διαβατήριο Nansen έχει πάψει να εκδίδεται από το 1938.