HoaxBusters

Δεν είναι η πρώτη φορά που έβρεξε στην κορυφή της Γροιλανδίας

Μια είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμο, αφορά την βροχή στην κορυφή της Γροιλανδίας, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για "πρώτη φορά". Αυτό ωστόσο είναι αναληθές.

Η είδηση

"...για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, βροχή αντί για χιόνι έπεσε στο υψηλότερο σημείο της Γροιλανδίας, μια ανησυχητική εξέλιξη για τον μεγαλύτερο όγκο πάγου στο Βόρειο Ημισφαίριο καθώς το κλίμα αλλάζει [1, 2, 3, 4, 5]

Η διάψευση έρχεται από την ίδια την είδηση, όπου μπορούμε να διαβάσουμε:

"Σύμφωνα με το Εθνικών Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, ήταν η πιο έντονη βροχόπτωση στην κορυφή από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1950. Η ποσότητα της μάζας πάγου που χάθηκε την Κυριακή ήταν επτά φορές μεγαλύτερη από τον ημερήσιο μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους"

Αλλά και στην dailymail, διαβάζουμε:

Η πιο δυνατή βροχή των τελευταίων 70 ετών έπεσε στην κανονικά χιονισμένη κορυφή της Γροιλανδίας. Ισχυρότερη βροχή από το 1950.

Τι ισχύει

Η βροχή στην Γροιλανδία δεν είναι σπάνια, αλλά κάτι συνηθισμένο. Και το 2015, έντονες βροχοπτώσεις έλιωναν τους πάγους της Γροιλανδίας [πηγή, πηγή].

Επίσης, το 2016 [πηγή], οι πάγοι είχαν ξεκινήσει να λιώνουν λίγους μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας εκείνης της χρονιάς, κάτι που έγινε και μερικά χρόνια πιο πριν και συγκεκριμένα το 2012 [πηγή, πηγή].

Ωστόσο οι αυξημένες θερμοκρασίες δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο, αλλά αντιθέτως κάνουν τον κύκλο τους. Για παράδειγμα, το 2017, υπήρξε "εντυπωσιακό κρύο στη Γροιλανδία και σχεδόν ρεκόρ συσσώρευσης χιονιού και πάγου" [πηγή], ενώ χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν και τον Ιούλιο του 2017, με τον υδράργυρο να δείχνει -30,7°C [πηγή]. Πιστεύεται μάλιστα ότι οι τωρινές θερμοκρασίες, παρά την αύξηση των τελευταίων ετών, παραμένουν ψυχρότερες από ότι ήταν πριν χιλιάδες χρόνια [πηγή].

Παρά τις μειωμένες θερμοκρασίες, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για λιώσιμο των πάγων.

Σύμφωνα με δεδομένα του nature.com, ο συνολικός ρυθμός απώλειας πάγου επιβραδύνθηκε σε 222 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως μεταξύ 2013 και 2017, κατά μέσο όρο, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοούσε ψυχρότερες συνθήκες [πηγή], κάτι που μας δείχνει ότι είναι συχνό φαινόμενο η αυξομείωση της θερμοκρασίας στην Γροιλανδία.

Στην παραπάνω εικόνα, παρατηρούμε ότι μέσα σε 7 χρόνια, η ποσότητα του πάγου στην Γροιλανδία αυξήθηκε [Πηγή εικόνας]

Συμπέρασμα

Η βροχή στην Γροιλανδία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, κάτι που ισχύει και για το λιώσιμο των πάγων. Η είδηση ότι πρώτη φορά έβρεξε στην Γροιλανδία, είναι παραπληροφόρηση.

Full Post

Related topics:

Έπαιξαν βίντεο του 2015 από τα Θεοφάνια στη Νάξο ως φετινό

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, άθελα του, παραπληροφορεί τον κόσμο

Δεν έβαλε τις χημικές τουαλέτες στην Ακαδημία ο Μπακογιάννης

Η φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ του Χάρι και της Μέγκαν στο Netflix είναι «ψεύτικη»

Αυτό το video με τον οδηγό λεωφορείου δεν είναι από Ελλάδα