Η ιβερμεκτίνη έχει θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ένας "πόλεμος" έχει ξεσπάσει στα social media, έπειτα από την ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για την χρήση ιβερμεκτίνης σαν θεραπεία για τον κορονοϊό [πηγή].

Σαν απάντηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι του πρότεινε να πάρει φάρμακο που δίνουν σε άλογα [πηγή]. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια.

Τι ισχύει

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), δεν έχει δώσει έγκριση για τη χορήγησή της ιβερμεκτίνης σε νοσούντα με Covid-19. Συγκεκριμένα, ο FDA έχει εγκρίνει την χορήγηση της μόνο σε προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος και όταν υπάρχει κάποιο παράσιτο μέσα στο σώμα του ανθρώπου. Κυρίως χρησιμοποιείται ως φάρμακο σε ζώα όπως αγελάδες, άλογα κλπ [πηγή]. Η ιβερμεκτίνη δεν έχει εγκριθεί ούτε και από τον Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων [πηγή].

Υπάρχουν κλινικές έρευνες ωστόσο που έχουν διαπιστώσει ότι η ιβερμεκτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κατά της Covid-19, ενώ και σε άλλες εργαστηριακές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ιβερμεκτίνη θα μπορούσε να εμποδίσει την αντιγραφή του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί τον COVID-19) [πηγή].

Εδώ να αναφέρουμε ότι τόσο η Σλοβακία [πηγή], όσο και η Τσεχία [πηγή], είναι τα πρώτα κράτη της ΕΕ που εγκρίνουν επίσημα την ιβερμεκτίνη τόσο για προφύλαξη όσο και για θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Συμπέρασμα

Η ιβερμεκτίνη δεν χρησιμοποιείται επίσημα για την θεραπεία ή την πρόληψη της COVID-19, καθώς δεν έχει τα απαιτούμενα επιστημονικά δεδομένα [πηγή, πηγή]. Τα πρώτα θετικά δείγματα των ερευνών ωστόσο, ίσως να ανοίξουν τον δρόμο και για περαιτέρω μελέτες, ειδικά μετά από την επίσημη έγκριση χωρών όπως η Σλοβακία.