The Motive: Γιατί έκανε αυτό το έγκλημά το παιδί και που βρίσκεται τώρα;

Παρουσίαση των γεγονότων και των θεωριών συνωμοσίας που εμφανίζονται στην τηλεοπτική σειρά του Netflix "The Motive".

The Motive

Το "The Motive" είναι μια σκοτεινή σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία τοποθετείται στην Ιερουσαλήμ το 1986. Αυτό που κάνει το "The Motive" να ξεχωρίζει, είναι γιατί εστιάζει στο "γιατί" ανάμεσα σε όλα τα ερωτήματα. Δημιουργοί της σειράς είναι οι Tali Shemesh και Asaf Sudri.

Όπως και σε άλλα ντοκιμαντέρ βασισμένα σε αληθινά εγκλήματα, η αφήγηση της ιστορίας είναι σε καλό επίπεδο, ενώ υπάρχει μια καλή γκάμα αρχειακών πλάνων, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο κλιπ από εκείνη την περίοδο. Μάλιστα τόσο στο πρώτο επεισόδιο, όσο και στο τέταρτο, επισημαίνεται ότι υπάρχει αρχειακό υλικό που δεν έχει δημοσιευτεί ξανά.

Από το τρέιλερ της σειράς

Η ιστορία

Ένα 13χρονο αγόρι από το Ισραήλ σκοτώνει την τετραμελή οικογένειά του με τον πιο ψυχρό τρόπο και ούτε ένα άτομο δεν κατάφερε να βρει το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία. Αυτή η γραμμή είναι αρκετή για να σας ανατριχιάσει και το The Motive, προσπαθεί να εξετάσει τις περίπλοκες λεπτομέρειες μόνο και μόνο για να βρει μια λογική πίσω από όλα όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Το περιστατικό συγκλόνισε το έθνος και δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο περιστατικό. Η ομάδα των ψυχιάτρων, των γιατρών, ακόμη και των ανακριτών, έχασαν τα λόγια τους όταν ρωτήθηκαν γιατί το έκανε.

Σύνοψη πλοκής του «The Motive»

Ο Avi Samuel, ένας ερευνητής, έλαβε κλήση γύρω στη 01:00 ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε μια γειτονιά που ονομάζεται Ein Karem στην Ιερουσαλήμ. Μπήκε μέσα στο διώροφο σπίτι από όπου είχαν ακουστεί οι πυροβολισμοί. Ο Avi είδε ένα M16 (τουφέκι εφόδου) που κρατούνταν στο τραπέζι. Πήγε πιο μέσα στο σπίτι για να βρει ένα ζευγάρι πυροβολημένο στο κρεβάτι τους. Βλέποντας τα πτώματα, κατάλαβε ότι είχαν πυροβοληθεί ακανόνιστα στον ύπνο τους. Υπήρχαν άλλα δύο πτώματα κοριτσιών στα υπνοδωμάτια από πάνω. Ο Τύπος άρχισε να συγκεντρώνεται και οι αξιωματούχοι και οι ειδικοί ήρθαν να εξετάσουν τον τόπο του εγκλήματος.

Ξαφνικά, κάποιος τους είπε ότι ένα μέλος είχε επιζήσει από την επίθεση και βρισκόταν στο σπίτι του γείτονα. Είδαν ένα 13χρονο αγόρι να κάθεται σε μία καρέκλα, ανέκφραστο και σταθερό στις προθέσεις του, ενώ οι απαντήσεις του έδειχναν ότι πρόκειται για ένα πανέξυπνο παιδί.

Η πρώτη ανάκριση και η αποκάλυψη

Το αγόρι είπε στον Avi Samuel ότι ένας διαρρήκτης είχε μπει μέσα και πυροβόλησε τους γονείς και τις αδερφές του. Ο Avi του είπε πώς δεν θα μπορούσε να ήταν διάρρηξη καθώς τα στοιχεία έδειχναν διαφορετικά, ενώ απέκλεισαν από την αρχή την περίπτωση τρομοκρατίας.

Το αγόρι ήταν έξυπνο και ήξερε ότι δεν είχε νόημα να κρύβεται. Έτσι, είπε στον Avi Samuel ότι θα του τα έλεγε όλα μόνο με έναν όρο, να τον αφήσει να μιλήσει στη μητέρα του. Η μητέρα του ήταν νεκρή, αλλά όταν την άφησε, είδε το αίμα να αναβλύζει, δίνοντάς του μια ψευδή πεποίθηση ότι είχε επιζήσει. Ο ανακριτής συμφώνησε και το αγόρι του είπε ότι πυροβόλησε τα μέλη της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια, τους είπε ότι θυμόταν μια σκηνή από μια ταινία με το όνομα "Papillion" (Ο Πεταλούδας - 1973), όπου ένας τρόφιμος είχε σκοτώσει ολόκληρη την οικογένειά του. Το αγόρι είπε ότι άκουσε τις καμπάνες από μία εκκλησία εκεί κοντά και ότι εμφανίστηκε ένα πράσινο τέρας και του είπε να το κάνει. Κατέβηκε λοιπόν κάτω από την κρεβατοκάμαρά του, πήγε στο δωμάτιο των γονιών του, έδεσε το όπλο και άρχισε να πυροβολεί. Οπότε βασικά, έλεγε ότι αν και είχε υγιή ψυχική υγεία, εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ο εαυτός του. Η υπόθεση ήταν πρώτη στο είδος της, και δεν υπήρχε κανένα προβάδισμα για να γίνει κανενός είδους αναφορά.

Ένα πανέξυπνο παιδί

Ο Hiam Siani, ο ιατροδικαστής, αφηγείται πώς ο ανακριτής τον ρώτησε αν ένιωθε ένοχος και εκείνος απάντησε ότι γιατί να το κάνει όταν στην ουσία δεν τους είχε δολοφονήσει αυτός. Ο συνήγορος υπεράσπισης, Yossi Arnon, γνώριζε ότι η υπόθεσή του θα ωφελούσε σημαντικά εάν οι εισαγγελείς δεν μπορούσαν να βρουν κανένα κίνητρο. Έτσι παρέμεινε στο δικαστήριο, και ο πιτσιρικάς καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση και αργότερα ελευθερώθηκε υπό όρους.

Ο καθηγητής Shmuel Tiano, ένας ψυχίατρος που είχε μια συνεδρία με το αγόρι, πιστεύει ότι δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια τέτοια περίπτωση, και αν ήταν σήμερα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και θα είχε μια εντελώς διαφορετική οπτική, κυρίως λόγω της εμπειρίας του. Ήταν πολύ ήρεμος και χαλαρός για ένα αγόρι που είχε χάσει την οικογένειά του, κάτι που μπέρδεψε τους πάντες. Δεν έδειξε κανένα είδος μεταμέλειας. Το αγόρι μεταφέρθηκε στους τάφους των γονιών του και δεν έδειξε κανένα συναισθηματικό σημάδι. Ήταν σαν να βρισκόταν σε έναν πνευματικό πόλεμο με όλη την ομάδα των ειδικών. Όχι μόνο κέρδιζε αλλά το έκανε και πειστικά.

Τι έκρυβε ο δικηγόρος υπεράσπισης;

Ο Yossi Arnon λέει στον δημοσιογράφο ότι γνώριζε ορισμένα γεγονότα, τα οποία πιστεύει ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι αληθινά. Λέει ότι αν το γνωρίζουμε, τότε δεν θα καταλαβαίναμε τα πάντα, θα έμπαιναν όλα σε μία σειρά. Αλλά έχει επιλέξει να μην μιλήσει για αυτό, καθώς ήθελε το έγκλημα να είναι χωρίς κίνητρα, αφού βοηθά τον σκοπό του.

Που βρίσκεται σήμερα το παιδί;

Ο τότε 14χρονος δολοφόνος μεταφέρθηκε από μια εγκατάσταση ανηλίκων στη φυλακή Maasiyahu στο Ramle του Ισραήλ, αφού ενηλικιώθηκε. Το ένα τρίτο της ποινής του κόπηκε λόγω της ευφυΐας και της συμπεριφοράς του πίσω από τα κάγκελα, που σημαίνει ότι αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή αφού εξέτισε μόλις έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο thecinemaholic [πηγή], κατείχε επίσης μια ανώτερη θέση στον χρηματοοικονομικό κλάδο για χρόνια, αλλά απολύθηκε όταν το παρελθόν του ήρθε ξανά στο φως με αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ. Παρόλο που έχουν περάσει δεκαετίες, το όνομά του δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Υπάρχει επίσης μια συνέντευξη του ίδιου, μετά την αποφυλάκιση του [πηγή], όπου λέει τα πράγματα από την δική του πλευρά.

Ποιος είναι τελικά ο λόγος που το έκανε;

Με το που έπαιξε η σειρά στο Netflix, εμφανίστηκαν αρκετές θεωρίες για τον λόγο που το έκανε. Για παράδειγμα, ότι ο πατέρας ήταν καταχρηστικός και οι αδερφές του έπρεπε να υποστούν την οργή του. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για να δέσει αυτήν η ιστορία και έτσι την απέρριψαν ως απλώς μια βολική εκτροπή που ήθελε να δημιουργήσει το αγόρι.

Ένας άλλος έγραψε:
«*Εννοώ ότι το κίνητρο μου φαίνεται προφανές. Ήταν ο νεότερος, οπότε θα κληρονομούσε τα λιγότερα. Έδιωξε την οικογένεια επειδή ήξερε ότι θα κληρονομούσε όλα τα λεφτά και θα βγει από τη φυλακή αρκετά νωρίς για να τα απολαύσει. Μάλλον αυτό υπολόγιζε στην αριθμομηχανή».

Μια θεωρία επίσης, είναι ότι υπάρχει η περίπτωση ο πατέρας του παιδιού να τον κακοποιούσε σεξουαλικά. Κάπου στην σειρά αναφέρεται ότι το παιδί είχε δηλώσει ότι ήταν κάτι σαν τον Δρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ, δηλαδή άλλο πρόσωπο έβγαζε στην κοινωνία και άλλο είχε μέσα στο σπίτι του. Αυτήν η θεωρία δένει επειδή το ίδιο το ντοκιμαντέρ δείχνει ξανά και ξανά σκηνές από τον "Πεταλούδα" και κυρίως τον άνθρωπο που έβαζε γαρύφαλλο στους συγκρατούμενους του που ήθελε να βιάσει, αλλά και γιατί ο συνήγορος του αρνείται μέχρι και σήμερα να πει τον λόγο που όπως λέει, γνωρίζει (αν και πιστεύω ότι αυτό το έκανε γιατί ήθελε να είναι στο επίκεντρο της προσοχής). Ίσως ο τίτλος "Μοτίβο" να μπήκε επειδή μας το δείχνει έμμεσα και με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μιλάμε απλά για έναν ψυχοπαθή, ο οποίος πιθανών να ήλπιζε ότι θα ξεφύγει λέγοντας ότι ήταν ληστής, αλλά όταν τα πράγματα έγιναν περίπλοκα και αποκάλυψε τι πραγματικά συνέβη, να ζήτησε από τον δικηγόρο του να τον βοηθήσει με τη θεωρία της ανθρωποκτονίας. Συνήθως οι ψυχοπαθείς είναι γοητευτικοί άνθρωποι και δεν δείχνουν κάποια σημάδια της "ασθένειας" τους. Δεν νιώθει τύψεις, πιθανότατα δεν αισθάνεται καν αγάπη ή συμπόνια ή σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Το σίγουρο είναι ότι τα είχε σχεδιάσει όλα, αφού είχε ζητήσει από τον πατέρα του να του μάθει να χειρίζεται το όπλο μια εβδομάδα νωρίτερα και περίμενε να επιστρέψει από την θητεία του στον στρατό, ενώ το ότι κανείς δεν ξύπνησε από τους πυροβολισμούς, ούτε καν οι αδερφές του, με την μία μάλιστα να υπηρετούσε επίσης στον στρατό, μας δείχνει ότι μπορεί να τους έβαλε κάτι σοτ νερό (αν και αναφέρεται ότι η μία ξύπνησε και τον ρώτησε τι συνέβη).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει δηλώσει γιατί σκότωσε τους γονείς του. Η υπόθεση είναι ακόμα νωπή στο μυαλό των ανθρώπων που ήταν μέρος της. Κάποιους ακόμα τους ενοχλεί. Μπορεί να τείνουν προς τη μία ή την άλλη θεωρία, αλλά αυτό που πραγματικά συνέβη παραμένει μυστήριο.