Ο παγκόσμιος χάρτης της NASA δεν δείχνει πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή

Η NASA έχει, εκτός των άλλων υπηρεσιών της, μια υπηρεσία ονόματι FIRMS, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο θερμικές ανωμαλίες και αλλαγές που μπορεί να προκληθούν από φωτιές, ηφαίστεια κλπ. Ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύει προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, όπως εσφαλμένα αναφέρουν τα ΜΜΕ.

nasa-firms-world-map

Αν διαβάσετε την είδηση σε μεγάλα ΜΜΕ (πχ protothema, in.gr, liberal κλπ), θα διαπιστώσετε ότι αναφέρουν τις κόκκινες βούλες του χάρτη σαν πύρινα μέτωπα.

Αυτό ωστόσο δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό. Για παράδειγμα, η NASA εξηγεί ότι το σύστημα της δεν αναφέρει αποκλειστικά και μόνο πύρινα μέτωπα, αλλά μεγάλες πηγές θερμότητας που μπορεί να οφείλονται σε τεράστια φουγάρα βιομηχανιών, ενεργά ηφαίστεια, πετρελαιοπηγές κτλ. Εννοείται ότι δείχνει και τις δασικές πυρκαγιές.

nasa-firms-info

Για να το εξηγήσω πολύ απλά, πάρτε για παράδειγμα την Ν. Αφρική. Την στιγμή που γράφονταν το άρθρο, η θερμοκρασία ήταν στους 14C, πράγμα που μας δείχνει ότι η θεωρία της υπερθέρμανσης δεν "άγγιξε" το μέρος εκείνο.

south-africa-temperature-google-search

Στον ίδιο χάρτη, παρατηρούμε κόκκινες κουκκίδες και στην θάλασσα ανάμεσα στο Ην. Βασίλειο και την Νορβηγία, κάτι που αποδεικνύει ότι οι κόκκινες βούλες δεν δείχνουν αποκλειστικά πυρκαγιά.

Ο χάρτης της NASA λοιπόν μας δείχνει θερμικές εστίες και όχι απαραίτητα πυρκαγιές.