HoaxBusters

Η φωτογραφία που δείχνει τον Μακρόν να φιλιέται με άντρα είναι ψεύτικη

Κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες μια φωτογραφία όπου υποτίθεται είναι ο Γαλλός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και φιλιέται στο στόμα με έναν άνδρα. Επίσης κυκλοφορεί και σχετικό video. Ωστόσο το υλικό αυτό είναι ψεύτικο.

Την εικόνα αλλά και το video, το μοιράστηκαν δεκάδες λογαριασμοί στα social media, αλλά και κάποια ειδησεογραφικά sites [ πχ Μακελειό, Karditsastakra κ.α]. Στους λογαριασμούς που μοιράστηκαν την συγκεκριμένη φωτογραφία είναι και του γνωστού συνωμοσιολόγου Alex Jones [link].

Η εικόνα που κυκλοφόρησε στα social media, είναι η παρακάτω, όπου είναι κολάζ φωτογραφιών και σε κάποια από αυτές βλέπουμε τον Μακρόν να φιλιέται με έναν άλλο άνδρα.


Επίσης παρακάτω μπορούμε να δούμε και το σχετικό video, το οποίο έχει επίσης μοιραστεί σε πολλούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Τι ισχύει

Αν παρατηρήσετε, η επίμαχη φωτογραφία με το φιλί του Μακρόν είναι στην ουσία στιγμιότυπο από το παραπάνω video και δεν υπάρχει πουθενά η αυθεντική (θα παρατηρήσετε την μπάρα κύλισης στο κάτω μέρος της φωτογραφίας). Οπότε θα αναλύσουμε το video αφού από εκεί πάρθηκε και η φωτογραφία.

Στην αρχή, θα δείτε τον άνδρα αριστερά να κρατάει το χέρι του Μακρόν, ενώ στην συνέχεια το χέρι του θα κινηθεί προς την πλάτη του, αλλά αν παρατηρήσετε καλά, θα δείτε την γροθιά του να έχει παραμείνει κολλημένη στον καρπό του Μακρόν. Επίσης, όταν πάει προς την πλάτη του, το χέρι δείχνει σαν να εξαφανίζεται για ένα frame και συγκεκριμένα όταν έρθει στο ίδιο ύψος με αυτό του Γάλλου προέδρου.

Ένα άλλο επίσης που μπορούμε να παρατηρήσουμε, είναι η κοιλιά του Μακρόν να κινείται σαν ρούχο, με παρόμοιο ρυθμό με τα μαγιώ τους.

Από αυτά συμπεραίνουμε ότι το video και η φωτογραφία είναι ψεύτικα και δημιούργημα υπολογιστή (AI - Artificial intelligence). Από το video αυτό πήραν και το σχετικό καρέ και το έκαναν φωτογραφία για να την μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αληθινή φωτογραφία από που έγινε η δημιουργία του ψεύτικου video, είναι από το περιοδικό "Voici" και είναι η κάτω δεξιά.


Full Post

Related topics:

Λανθασμένη η δήλωση περί μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 13%

Ο ΣΚΑΪ παραποίησε την γραπτή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα

Η φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ του Χάρι και της Μέγκαν στο Netflix είναι «ψεύτικη»

Fake news για την Μοριά από την Νεολαία Σύριζα

Στον ΣΚΑΪ χρησιμοποίησαν παλιότερο video για την εισβολή στην Ουκρανία