Οι σολομοί στην Αμερική δεν πεθαίνουν από την μεγάλη θερμοκρασία

Πριν μερικές ημέρες, μια είδηση με τους σολομούς που έπαθαν εγκαύματα από την μεγάλη θερμοκρασία των νερών, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο η αναφορά ότι η αιτία ήταν τα νερά και η υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι ανακριβής.

Την είδηση την είδαμε στα vice, pontosnews, followthess, ethnos κλπ.

Το video της ΕΡΤ στης 28/7/2021, όπου αναφέρει την θερμοκρασία 50 βαθμούς Κελσίου (Αρχείο)

Ας δούμε την είδηση από την αρχή. Οι 50C βαθμοί που αναφέρει η ΕΡΤ, δεν έχουν γραφτεί πουθενά. Στο Guardian για παράδειγμα, αλλά και τα περισσότερα ελληνικά sites, αναφέρουν ότι τα νερά στον ποταμό Columbia εκτινάχτηκαν στην φονική -για τους σολομούς- θερμοκρασία των 21C (70F).

Ωστόσο η θερμοκρασία στον συγκεκριμένο ποταμό, συνήθως κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία.

columbia river gorge water temperature

Επίσης, ο σολομός μπορεί άνετα να ζήσει σε τέτοιες θερμοκρασίες, ακόμη και σε πολύ μεγαλύτερες, όπως επίσης θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.

water temperature salmon can live

Το φαινόμενο αυτό, είναι φυσιολογικό για τον σολομό και παρατηρείτε όταν έχει γονιμοποιήσει. Το σώμα του αρχίζει να καταρρέει και ακόμη και σήμερα, προβληματίζει τους επιστήμονες το αίτιο που πυροδοτεί το συγκεκριμένο γεγονός, αν και όπως φαίνεται οφείλεται στο στρες και συγκεκριμένα στο ορμονικό κοκτέιλ που παράγει το σώμα του.

Παλιότερο video όπου δείχνει το δέρμα των σολομών να έχουν αρχίσει να διαλύεται, έπειτα από την περίοδο γονιμοποίησης τους

Η αναφορά ότι η θερμοκρασία των νερών των συγκεκριμένων ποταμών, ανεβαίνει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ισχύει. Αυτό όμως οφείλεται στα φράγματα των ποταμών Columbia και Lower Snake, τα οποία δημιουργούν μεγάλες, στάσιμες δεξαμενές που απορροφούν την θερμότητα του ήλιου, κάνοντας έτσι το νερό πολύ ζεστό για τον σολομό.

Στο site της EPA (United States Environmental Protection Agency), θα βρείτε την σχετική αναφορά (σελ. 47–50 και στις στήλες E και F στους Πίνακες 6-6 έως 6-9) όπου δείχνουν τη θερμική ρύπανση που προκαλείται από τα φράγματα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.