HoaxBusters

Τρέχει ο χρόνος γρηγορότερα;

Ακούγονται πολλές θεωρίες σχετικά με το ότι ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Τι ισχύει;

Υπάρχουν αρκετές αναρτήσεις τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και άρθρα σε sites, στα οποία αναφέρουν ότι ο χρόνος κυλάει γρηγορότερα. Κάποιες από τις θεωρίες που διαδίδονται, μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω απόσπασμα από το video του καναλιού "CHRISTOS KASTAMONITIS" με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ 2024 ΕΠ.92 ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΙΒΙΣΚΟΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ..".

Κυλάει ο χρόνος γρηγορότερα;

Η ταχύτητα της περιστροφής της Γης μεταβάλλεται συνεχώς οπότε και η διάρκεια μιας μέρας μεγαλώνει ή μικραίνει αναλόγως. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμά του Independent [πηγή], ο πλανήτης μας περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που είχε τα τελευταία 50 έτη, με αποτέλεσμα ο χρόνος να κυλάει όντως πιο γρήγορα. Ωστόσο μιλάμε για ανεπαίσθητες διαφορές, οι οποίες δεν έχουν πρακτική επίπτωση στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πεδία όπως η αστρονομία, η πλοήγηση, οι διαστημικές πτήσεις, τα υπολογιστικά δίκτυα κ.ά.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα σε σημείο να έχει επίπτωση στην καθημερινή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι αντίληψη ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα, μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, αλλά αυτό είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο και όχι μια αλλαγή στη θεμελιώδη φύση του ίδιου του χρόνου.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αντίληψη ότι ο χρόνος περνά γρήγορα, και αυτοί σχετίζονται περισσότερο με ατομικές εμπειρίες και γνωστικές διαδικασίες:

  • Ρουτίνα και εξοικείωση: Όταν οι καθημερινές ρουτίνες γίνονται όλο και πιο μονότονες, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι ο χρόνος περνά γρήγορα.
  • Αντίληψη ηλικίας: Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και της πρώιμης ενηλικίωσης συνδέονται συχνά με καινοτομία και μάθηση, γεγονός που μπορεί να κάνει τον χρόνο να αισθάνεται πιο εκτεταμένος. Καθώς μεγαλώνουμε και ο περισσότερος χρόνος της ημέρας καταναλώνεται στις ρουτίνες, ο χρόνος μπορεί να φαίνεται να περνά πιο γρήγορα.
  • Σχηματισμός Μνήμης: Σημαντικά ή αξιομνημόνευτα γεγονότα τείνουν να αγκυρώνουν την αντίληψή μας για το χρόνο. Όταν τα γεγονότα της ζωής είναι λιγότερο περιπετειώδη ή λιγότερο αξιομνημόνευτα, μπορεί να νιώθετε ότι ο χρόνος περνά χωρίς διακριτούς δείκτες. Πρακτικά, όσο πιο πολλές νέες εμπειρίες έχουμε, τόσο πιο έντονες αναμνήσεις δημιουργούμε πχ σε μια διήμερη απόδραση που εφόσον είναι πλούσια σε δραστηριότητες τόσο μεγαλύτερης διάρκειας θα μας φαίνεται πως ήταν εκ των υστέρων.
  • Τεχνολογία και αποσπάσεις της προσοχής: Σε μια εποχή συνεχούς συνδεσιμότητας και ψηφιακών περισπασμών, οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν να ασχολούνται συνεχώς με διάφορες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ο χρόνος να φαίνεται να περνά γρήγορα λόγω της αυξημένης απασχόλησης.

Ενώ αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη του χρόνου, δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο ίδιος ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα. Η έννοια του χρόνου είναι μια θεμελιώδης πτυχή του φυσικού σύμπαντος και η φύση του περιγράφεται από θεωρίες όπως η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Αυτές οι θεωρίες παρέχουν ένα πλαίσιο για την κατανόηση του πώς ο χρόνος είναι σχετικός και μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η βαρύτητα και η ταχύτητα, αλλά δεν προτείνουν ότι ο χρόνος αλλάζει σε αντιληπτικό επίπεδο για εμάς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντίληψη του χρόνου είναι μια σύνθετη και υποκειμενική εμπειρία και οι ατομικές διαφορές, οι ψυχολογικοί παράγοντες και οι εξωτερικές επιρροές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο χρόνος. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ταξιδεύουμε κάπου για πρώτη φορά, ο χρόνος φαίνεται να κυλάει πιο αργά. Ωστόσο, όσο περισσότερο επισκεπτόμαστε το σημείο αυτό, τόσο λιγότερες λεπτομέρειες θα καταγράφει ο εγκέφαλος μας και θα μας φαίνεται ότι κυλάει πιο γρήγορα, μιας και τα περισσότερα πράγματα θα είναι πλέον ρουτίνα και θα έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο, χωρίς να καταγράφονται από τον εγκέφαλο μας.

Με πληροφορίες από το Scientific American.

Full Post

Related topics:

Όχι, οι εμβολιασμένοι δεν μαγνητίζουν μεταλλικά αντικείμενα

Όχι, ο Ζελένσκι ΔΕΝ έβαλε στρατιωτική στολή για να πολεμήσει τους Ρώσους

Ήταν άδεια η πλατεία στην Λάρισα όπου μιλούσε ο Μητσοτάκης;

Οι βουλευτές της ΝΔ ΔΕΝ χειροκρότησαν το Μητσοτάκη όταν ανακοίνωσε το πρόστιμο

Η ΕΡΤ δεν έδειξε τον αγώνα του Πετρούνια