Τι να προσέξετε αν αποφασίσετε να αλλάξετε πάροχο ρεύματος

Τι να προσέξετε αν αποφασίσετε να αλλάξετε πάροχο ρεύματος

Αν αποφασίσετε να αλλάξετε πάροχο ρεύματος και ψάχνετε νέο προμηθευτή, θα πρέπει να έχετε στον νου σας κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν από μελλοντικά προβλήματα.

Όπως και στις εταιρίες κινητής και internet, έτσι και εδώ θα πρέπει να προσέξετε αν θα σας χρεώσουν την προσφορά για την οποία δεχτήκατε τον συγκεκριμένο προμηθευτή.

Επίσης θα πρέπει να μάθετε για την "Ρήτρα αναπροσαρμογής" ή "Ρήτρα ΟΤΣ". Η συγκεκριμένη ρήτρα προσθέτει μια επιπλέον χρέωση στον λογαριασμό ρεύματος σας, για την οποία ενδεχομένως να μην σας έχουν ενημερώσει από πριν.

Τι σημαίνει με λίγα λόγια; Ότι στο συμβόλαιο που υπογράψατε και πιθανών να μην διαβάσατε, ο πάροχος έχει το δικαίωμα να σας χρεώσει επιπλέον αν η χονδρική τιμή (ΟΤΣ ή Οριακή Τιμή Συστήματος) που αυτός πληρώνει για να αγοράσει το ρεύμα ακριβύνει περισσότερο από ένα όριο.

Αν ισχύει το αντίθετο, είναι προς όφελος σας. Αν δηλαδή, η χονδρική τιμή πέσει κάτω από ένα κατώτατο όριο, η αναπροσαρμογή γίνεται εις όφελός σας και έτσι σας επιστρέφει ένα ποσό.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω χαμηλού κέρδους και υψηλής τιμής του ρεύματος, όλο και περισσότεροι προμηθευτές ενεργοποιούν την συγκεκριμένη ρήτρα, με αποτέλεσμα το κέρδος που πιστεύατε ότι θα είχατε αν φεύγατε από την ΔΕΗ να είναι υπερβολικά μικρό.

Για παράδειγμα, αν έχετε συμβόλαιο με χρέωση 65,90 €/MWh και η εταιρία ενεργοποιήσει την "Ρήτρα ΟΤΣ" με χρέωση 19,765 €/MWh, τότε το κόστος γίνεται 85,665 €/MWh.

Και εννοείται ότι από την στιγμή που υπογράψατε το συμβόλαιο σας, δεν μπορείτε να κινηθείτε νομικά γιατί άλλο πράγμα η σταθερή τιμή καθ όλη την διάρκεια της σύμβασης και άλλο η δυνατότητα επιβολής ρήτρας αναπροσαρμογής. Η τιμή της κιλοβατώρας θα παραμένει σταθερή.

Επίσης κάποιες εταιρίες χρεώνουν τις τιμές που υπόσχονται μόνον όταν έχετε υψηλή κατανάλωση (πχ πάνω από 1000KW), που σημαίνει ότι αν προσπαθείτε να κάνετε οικονομία και αποφεύγεται τις σπατάλες ηλεκτρικού ρεύματος, η χρέωση σας μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από αυτήν που είχατε προηγουμένως στην ΔΕΗ.

Και φυσικά και εδώ ισχύει ότι θα υπάρξει πρόστιμο σε περίπτωση που θελήσετε να "σπάσετε" το συμβόλαιο νωρίτερα από το συμφωνηθέν χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να ψάξετε το θέμα καλά και να μην αποφασίσετε κάτι με βάση μόνο τα λόγια των πωλητών.