Οι εμβολιασμένοι δεν ανιχνεύονται με το Bluetooth των κινητών

Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, φωτογραφίες που δείχνουν κινητά να έχουν ανιχνεύσει συχνότητες εμβολιασμένων. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Σε πολλά Android κινητά, εμφανίζονται άγνωστες Bluetooth συσκευές με την διεύθυνση MAC της συσκευής, αντί για την ονομασία της. Αλλά ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι αυτό που εμφανίζεται στα κινητά.

Τι είναι η διεύθυνση MAC;

Η διεύθυνση MAC ( media access control address -MAC address) είναι ένας μοναδικός κωδικός-ταυτότητα που αποδίδεται στις διασυνδέσεις δικτύου (network interfaces) για την επικοινωνία στο φυσικό τμήμα του δικτύου. Συνήθως εκχωρείται από τον κατασκευαστή ενός ελεγκτή διεπαφής δικτύου (NIC) και αποθηκεύεται στην μνήμη της συσκευής.

Εάν λοιπόν εκχωρηθεί από τον κατασκευαστή, μια διεύθυνση MAC συνήθως κωδικοποιεί τον καταχωρημένο αριθμό αναγνώρισης του κατασκευαστή και μπορεί να αναφέρεται ως burned-in address (BIA). Αυτός είναι και ο λόγος που μια αναζήτηση του κώδικα που εμφανίζει το κινητό, σας πηγαίνει στην σελίδα του κατασκευαστή, όπως για παράδειγμα η Renesas, η οποία κατασκευάζει Bluetooth modules χαμηλής κατανάλωσης, ιδανικά για συσκευές όπως τα handsfree που ανιχνεύουν τα κινητά σε σημεία με αρκετό κόσμο.

Ο μοναδικός αυτός κωδικός, συνήθως αποτελείται από έξι ομάδες χαρακτήρων, με 2 δεκαεξαδικά ψηφία, τα οποία χωρίζονται με τελείες ή παύλες, για παράδειγμα 01-23-45-67-89-ab ή 01:23:45:67:89:ab.

Ψάχνοντας κάποιον κωδικό στο Google, το πιθανότερο είναι να λάβετε λάθος αποτελέσματα, μιας και η μηχανή της Google θα αφαιρέσει τους χαρακτήρες που δεν είναι γράμματα ή αριθμοί. Γι'αυτό και μπορεί να επιστρέψει σαν αποτέλεσμα σελίδα της ΑΠΕΔ (Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου), όχι γιατί οι εμβολιασμένοι είναι συνδεδεμένοι με κάποια υπηρεσία του κράτους, αλλά γιατί απλά ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης (SHA1 στην περίπτωση της ΑΠΕΔ) και η διεύθυνση MAC των συσκευών Bluetooth, μοιάζουν μεταξύ τους και η μηχανή της Google δεν τις ξεχωρίζει.

Γιατί το κινητό δεν εμφανίζει σωστά τα ονόματα των συσκευών;

Αυτό συνήθως έχει να κάνει με το ίδιο το κινητό, όπως μπορείτε να δείτε και σε αυτό το νήμα στο reddit ή στο Oneplus. Συνήθως εξαφανίζεται με refresh των συσκευών που ανιχνεύει το κινητό ή με διαγραφή της μνήμης cache της συσκευής και restart.

Πως να βρείτε την διεύθυνση MAC της συσκευής σας

Αν έχετε Android κινητό, ενεργοποιήστε το Bluetooth και πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Σχετικά με το τηλέφωνο -> Κατάσταση και θα σας εμφανίσει την διεύθυνση MAC της συσκευής σας. Για άλλη συσκευή, διαβάστε και εδώ.

Οι διευθύνσεις και άλλα στοιχεία της δικής μου συσκευής.

Αυτό που βλέπετε, δεν είναι εμβολιασμένοι αλλά συσκευές που είτε είναι άλλα κινητά με ενεργοποιημένο το Bluetooth, είτε άλλες συσκευές όπως handsfree.