Ο Άλμπερτ Μπουρλά δεν δήλωσε ότι στοχεύουν στην μείωση του πληθυσμού

Κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, ένα video με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, όπου υποτίθεται να λέει ότι στοχεύουν στην μείωση του πληθυσμού. Το video αυτό ωστόσο, είναι πειραγμένο.

TL;DR;

  • Ένα βίντεο επεξεργάστηκε με στόχο να δείχνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, σε μια συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είπε ότι στόχος της εταιρείας ήταν να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό στο μισό έως το 2023.
  • Ο Μπούρλα στην πραγματικότητα συζητούσε ένα νέο πρόγραμμα για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αντέξουν οικονομικά τα φάρμακα και τα εμβόλια της Pfizer.
  • Είπε ότι στόχος της Pfizer ήταν να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο που «δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα φάρμακά μας», αλλά τα λόγια του τροποποιήθηκαν.

Σχετικά

Ένα βίντεο έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο, το οποίο παρέχει υποτιθέμενη απόδειξη ότι η Pfizer σχεδιάζει μια τεράστια μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Το βίντεο, που προβλήθηκε δεκάδες χιλιάδες φορές, δεν είναι παρά μια παραπλανητική επεξεργασία της ανακοίνωσης της Pfizer για ένα πρόγραμμα που στοχεύει να βοηθήσει τους φτωχούς ανθρώπους να αγοράσουν φάρμακα.


Το πειραγμένο video

Το αυτό βίντεο, δεν αφήνει το πλήρες πλαίσιο της συζήτησης να ακουστεί, αλλά αφήνει μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα της, το οποίο είναι και πειραγμένο. Το αυθεντικό βίντεο, κάνει λόγο για το ότι η Pfizer είχε μόλις ξεκινήσει μια νέα συμφωνία που θα παρείχε τα τρέχοντα και μελλοντικά προστατευόμενα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακα και εμβόλια στις 45 φτωχότερες χώρες του κόσμου, που είναι περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είπε ο Μπουρλά.

Διαβάστε τι λέει στο επεξεργασμένο βίντεο ο Μπουρλά:

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά η εκπλήρωση ενός ονείρου που είχαμε, μαζί με την ηγετική μου ομάδα όταν ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 19 στην Καλιφόρνια - και θέσαμε τους στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και ένα από αυτά ήταν, μέχρι το 2023, θα μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο κατά 50%. Νομίζω ότι σήμερα αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα».

Στην πραγματικότητα ωστόσο, λέει το εξής (το αυθεντικό βίντεο, είναι εδώ):

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά η εκπλήρωση ενός ονείρου που είχαμε, μαζί με την ηγετική μου ομάδα όταν ξεκινήσαμε στα 19 - την πρώτη εβδομάδα που συναντηθήκαμε, τον Ιανουάριο της 19ης στην Καλιφόρνια - και θέσαμε τους στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια, και ένα από αυτά ήταν, μέχρι το 2023, θα μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα φάρμακά μας κατά 50%. Νομίζω ότι σήμερα αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα».

Τι ισχύει

Ένα βίντεο ανέβηκε στα social media με τον ισχυρισμό ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer είπε ότι στόχος της εταιρείας ήταν να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό κατά 50% έως το 2023.

Το βίντεο ήταν μονταρισμένο, αφαιρώντας κάποιες λέξεις, ώστε να δείχνει τον Μπουρλά να λέει κάτι που δεν είπε, και άφησε έξω το πλαίσιο ότι ανακοίνωνε ένα πρόγραμμα της εταιρείας για να βοηθήσει τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια της.

Επειδή το βίντεο δεν είναι ακριβές και κάνει έναν άσχετο ισχυρισμό, το βίντεο είναι παραπλανητικό.