Τι ισχύει με το πρόβλημα υγείας του Τζάστιν Μπίμπερ;

Ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας ταλαιπωρεί αυτές τις ημέρες τον ποπ τραγουδιστή Τζάστιν Μπίμπερ και πολλά έχουν γραφτεί στο διαδίκτυο σχετικά. Τι πρέπει να ξέρουμε για την πάθηση του.

TL;DR;

  • Το πρόσωπο του Τζάστιν Μπίμπερ έχει υποστεί μερική παράλυση από μια ιογενή πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Ramsay Hunt (RHS).
  • Το RHS προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα ((varicella zoster virus (VZV)), ο οποίος προκαλεί την ανεμοβλογιά. Δεν μπορεί να προκληθεί από εμβόλιο.
  • Το RHS μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξέταση του εξανθήματος ή του αίματος για τον ιό της ανεμευλογιάς ζωστήρα.

Σχετικά

Πριν από λίγες ημέρες, ο γνωστός ποπ τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ, ανακοίνωσε ότι το πρόσωπό του έχει υποστεί μερική παράλυση από μια ιογενή πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Ramsay Hunt (RHS), και προκαλείται από τον ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), που γεννά στον οργανισμό την ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα [πηγή].

Embed-not-available-error

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του προκάλεσε πολλά σχόλια, μεταξύ αυτών και για το αν το πρόβλημα του προκλήθηκε από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. ενώ επίσης πολλοί ήταν και αυτοί που συνέδεσαν τους εμβολιασμούς με ένα μίνι εγκεφαλικό που υπέστη η σύζυγος του Μπίμπερ, Χάλεϊ Μπίμπερ τον Μάρτιο, όπου ένας θρόμβος αίματος έφτασε στον εγκέφαλό της [πηγή].

Ωστόσο ο ίδιος ο τραγουδιστής, σε νέα του ανάρτηση, διέψευσε τις φήμες ότι η πάθηση του προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Embed-not-available-error

Τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt;

Το σύνδρομο Ramsay Hunt (RHS), γνωστό και ως ωτικός έρπητας ζωστήρας, είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παράλυση του νεύρου του προσώπου και εξάνθημα στο αυτί ή και έρπητα ζωστήρα στο στόμα (Balatsouras et al, 2007). Ο RHS ευθύνεται για το 10% των περιπτώσεων παράλυσης του προσωπικού νεύρου. Η παράλυση αυτή συνήθως είναι μονόπλευρη.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα επώδυνο εξάνθημα μέσα στον ακουστικό πόρο και έξω από το αυτί, κατά περιόδους που προσβάλλει τη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Η παράλυση Ramsay Hunt μοιάζει με την παράλυση τύπου Βell (χωρίς εξανθήματα). Μπορεί να μείνει αδρανής στο νευρικό σας σύστημα για δεκαετίες και στη συνέχεια να επανεμφανιστεί ως έρπητας ζωστήρας.

Τι ισχύει

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με τα εμβόλια για τον COVID-19, εκτός από μια μη επιβεβαιωμένη αναφορά [πηγή]. Ούτε ο Justin ούτε η Haley ανέφεραν τα εμβόλια COVID-19 ως παράγοντα στις πρόσφατες ασθένειές τους. Δεν είναι επίσης δημοσίως γνωστό εάν κάποιος από αυτούς έχει λάβει εμβόλιο, παρά μία μόνο αναφορά σε ένα site που δεν την κάνει ωστόσο αξιόπιστη.

Έχουν υπάρξει αναφορές για άτομα που ανέπτυξαν έρπητα ζωστήρα ή Ramsay Hunt μετά από λοίμωξη από COVID-19 [πηγή]. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Justin Bieber ακύρωσε μια παράσταση στο Λας Βέγκας τον Φεβρουάριο επειδή βρέθηκε θετικός στον COVID-19 [πηγή].