Δεν υπάρχει ουρά χιλιομέτρων στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας μετά το διάγγελμα Πούτιν

Σε μέσα κοινωνικής δικτίωσης, αλλά και ενημερωτικές ιστοσελίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, αναπαράχθηκε ένα βίντεο που δείχνει μεγάλη ουρά αναμονής στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, λέγοντας ότι πρόκειται για ουρά χιλιομέτρων έπειτα από το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός αυτός ωστόσο είναι ψευδής.

Μερικοί από τους ιστότοπους που μετέδωσαν την συγκεκριμένη είδηση είναι το ieidiseis.gr, kosmodromio.gr, flash.gr, reader.gr κ.α.

Το video όπως αναπαράχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

https://twitter.com//status/1572568782748680194

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, μετέδωσε το συγκεκριμένο video που μετέδωσαν και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες. στην εκπομπή "Αταίριαστοι" και στις 22/09/2022, στιγμιότυπο του μπορούμε να δούμε παρακάτω.

Στο παραπάνω video και στο σημείο 0:59, η δημοσιογράφος αναφέρει ότι "σχηματίζονται ουρές μέχρι και 35 χιλιομέτρα", κάτι που δεν ισχύει.

Τι ισχύει

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε χθες την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Το συγκεκριμένο video ωστόσο, που ήταν και η πηγή των παραπάνω μέσων, είχε ανέβει στο διαδίκτυο μέρες πριν την εξαγελλία της επιστράτευσης από τον Πούτιν και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, από έναν YouTuber ονόματι «Igor In Russia». Δείτε το συγκεκριμένο video στο Tik Tok αλλά και στο Youtube.

Ο ίδιος ο Igor μάλιστα το αναγράφει και στην περιγραφή του video του, ενώ σχολίασε "Αυτό το βίντεο γυρίστηκε λίγο νωρίτερα πριν από οποιεσδήποτε ανακοινώσεις… αυτή η γραμμή υπάρχει καθημερινά όλο το Φθινόπωρο".

Χθες το βράδυ η φινλανδική συνοριοφυλακή είχε ανακοινώσει ότι η κυκλοφορία στα σύνορα ήταν “φυσιολογική” μετά την ανακοίνωση από τον Πούτιν της επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η κατάσταση “δεν έχει αλλάξει σημαντικά”, ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για μεγάλες ουρές αναμονής αρκετών χιλιομέτρων [πηγή].

Συμπέρασμα

Το βίντεο αυτό δεν δείχνει ουρά «35 χιλιομέτρων» να έχει σχηματιστεί στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 έπειτα από το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για επιστράτευση.

Οι Φιλανδικές αρχές Συνοριοφυλακής έχουν διαψεύσει την ύπαρξη τεράστιας ουράς στα σύνορα της, ενώ το video που βασίστηκαν οι αναρτήσεις, έχει ανέβει από τον Youtuber "Igor in Russia" μέρες πριν το διάγγελμα και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο λήπτης του βίντεο διέψευσε επίσης την ύπαρξη τεράστιας ουράς, αφού δήλωσε ότι κατέγραψε τις εικόνες αυτές εβδομάδες πριν.