Αβεβαιότητα σχετικά με το καθεστώς της Αστυνομίας Ηθικής του Ιράν

Τις τελευταίες ώρες, κάνει τον γύρο του διαδικτύου η είδηση ότι στο Ιράν έχει καταργηθεί η Αστυνομίας Ηθικής. Ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η εξαγγελία του γενικού εισαγγελέα Μοχάμεντ Μοντασερί περί κατάργησης της αστυνομίας ηθών στο Ιράν έκανε τον γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα να γίνει πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες [πχ, πχ].

Ωστόσο η κατάργηση της Αστυνομία Ηθικής δεν προκύπτει από πουθενά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αβεβαιότητες για το πόσο αυτό είναι αληθινό. Ακόμη και το BBC, ένα από τα σημαντικότερα ΜΜΕ που μετέδωσαν την είδηση την Κυριακή, τηρεί πλέον εύλογες αποστάσεις, ενώ σε πρόσφατο άρθρο του σημειώνει: «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το καθεστώς της Αστυνομίας Ηθικής του Ιράν, η οποία επιβάλλει τον ενδυματολογικό κώδικα» [πηγή].

Το περασμένο Σάββατο, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζέρι, φέρεται να δήλωσε στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης ότι «η Αστυνομία Ηθικής δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα κι ότι σταμάτησε με τον ίδιο τρόπο που είχε ξεκινήσει κατά το παρελθόν» [πηγή, πηγή].

Με τις δηλώσεις του αυτές ωστόσο, δεν σηματοδοτείται κάποια αλλαγή στην πολιτική του ισλαμικού καθεστώτος όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα της χρήσης του χιτζάμπ για τις γυναίκες, καθώς και μία σειρά άλλων κανόνων που οξύνουν τις διακρίσεις.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, δεν υπήρχαν άλλες σχετικές ή διευκρινιστικές δηλώσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις, από την εκτελεστική εξουσία ή από το κοινοβούλιο, που να επιβεβαιώνουν ότι η Αστυνομία Ηθικής έπαψε να υφίσταται. Οι τίτλοι στα διεθνή ΜΜΕ βασίστηκαν μόνο στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις ενός αξιωματούχου.

Άγνωστο παραμένει το γεγονός αν η αρχική δήλωση έγινε ώστε να κατευναστούν οι κινητοποιήσεις των διαδηλωτών, ώστε να βρει χρόνο η εκτελεστική εξουσία να πάρει τις τελικές της αποφάσεις. Ωστόσο και σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα δείξουν κανένα έλεος στους «ταραχοποιούς, τραμπούκους, τρομοκράτες» [πηγή].