Γιατί τα προϊόντα αποτοξίνωσης είναι απάτη

Ότι αφορά την υγεία, δεν υπάρχει δυστυχώς σύντομος δρόμος. Δεν μπορείς για παράδειγμα να χάσεις κιλά μαγικά ή να διορθώσεις κάποια προβλήματα που σε ταλαιπωρούν χρόνια, μέσα σε μια νύχτα. Αυτό ωστόσο δεν σταματά τις εταιρίες να διαφημίζουν συνεχώς και νέα προϊόντα αδυνατίσματος ή αποτοξίνωσης.

Γιατί τα προϊόντα αποτοξίνωσης είναι απάτη 1

Και επειδή για τα προϊόντα αδυνατίσματος έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, σήμερα θα δούμε μια άλλη κατηγορία προϊόντων, αυτά της αποτοξίνωσης, τα οποία είναι εν ολίγοις απάτη [1].

Τα προϊόντα αποτοξίνωσης αναφέρονται σαν κάτι μαγικό. Θα "καθαρίσεις" το σώμα σου από τις τοξίνες των φαγητών και έτσι θα είσαι πιο υγιής. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Και όμως η αποτοξίνωση είναι μια λειτουργία που κάνει το σώμα από μόνο του όταν δεν τρώμε [2]. Εννοείται φυσικά το "όταν δεν τρώμε" σε λογικά πλαίσια (πχ η 8ωρη νηστεία το βράδυ), αφού η παρατεταμένη αποχή από το φαγητό με την δικαιολογία της αποτοξίνωσης, είναι επικίνδυνη [3].

Η αποτοξίνωση είναι κάτι που πουλάει και οι εταιρίες έχουν κάνει μεγάλη κατάχρηση του όρου, με σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Και εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, μια καλή διαφήμιση είναι καλύτερη από επιστημονικές έρευνες και αποδείξεις. Ποιος έχει χρόνο άλλωστε για τέτοιες μελέτες και αποδείξεις, όταν το προϊόν σου το πουλάει ο τάδε επώνυμος;

Το ερώτημα τέτοιων προϊόντων δεν είναι αν όντως αποτοξινώνουν τον οργανισμό, αλλά από τι ακριβώς τον αποτοξινώνουν. Δεν αναφέρουν δηλαδή ότι βοηθούν στο να απομακρυνθούν οι Χ ουσίες από κάποια κατηγορία τροφίμων, αλλά απλά αναφέρουν ότι βοηθούν στην "αποτοξίνωση" του οργανισμού στο σύνολο του, έτσι απλά.

Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια, καμία εταιρία που πουλούσε προϊόντα αποτοξίνωσης δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το προϊόν της όντως είχε κάποιο όφελος στην υγεία [4].

Στην πραγματικότητα, το σώμα σου αποτοξινώνεται από μόνο του ακόμη και την στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο. Μέσω του δέρματος, των ούρων κλπ, το σώμα αποβάλει οτιδήποτε θεωρεί σαν άχρηστο ή/και επικίνδυνο. Αν δεν γίνονταν αυτό και δεν είχε το σώμα το δικό του μηχανισμό, το πιθανότερο θα ήταν να πεθάνουμε όλοι μας από την υπερβολική συγκέντρωση τοξινών.

Κάτι άλλο που υπόσχονται αυτά τα προϊόντα, είναι η ευκολία απώλειας κιλών, κάνοντας παράλληλα μια αυστηρή διατροφή (συνήθως χαμηλής σε υδατάνθρακες, άλλωστε για πολλούς ειδικούς στην διατροφή, τοξίνες έχουν μόνο τα προϊόντα που παράγονται από αλεύρι). Και όντως, πολλοί θα δουν μια διαφορά στην ζυγαριά τους, ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες τους, θεωρώντας ότι όντως το προϊόν αυτό είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό που ισχύει ωστόσο είναι ότι το σώμα θα αδειάσει τις αποθήκες γλυκογόνου του μέσα σε λίγα 24ωρα από την στιγμή που θα σταματήσεις να καταναλώνεις υδατάνθρακες [5]. Και επειδή για κάθε γραμμάριο γλυκόζης, το σώμα αποθηκεύει τρία γραμμάρια νερό, αυτό που θα χάσεις στην ουσία είναι τα υγρά και όχι το λίπος σου. Εννοείται ότι η ζυγαριά θα επανέλθει αμέσως στην αρχική της ένδειξη, όταν ξανά αρχίσεις να καταναλώνεις υδατάνθρακες.

Να θυμάστε ότι στην ιατρική και στην υγεία, υπάρχουν δύο κόσμοι. Αυτός που τα πάντα βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και σχετικές αποδείξεις και αυτός που βασίζεται στο καλό μάρκετινγκ και στην ευκολία που έχει ο κόσμος να πείθεται από τέτοια διαφημιστικά τρικ.

Γλιτώστε την -γευστική- ταλαιπωρία και τα χρήματα σας από αυτού του είδους τα προϊόντα. Αν τρως σωστά και μειώσεις τις επεξεργασμένες τροφές, το σίγουρο είναι ότι θα κάνεις μεγαλύτερο καλό στο σώμα σου, απ'ότι πιστεύεις ότι θα κάνεις πίνοντας απλά κάποια βότανα, σε ζεστό νερό με λεμόνι. Και ως ότου βγουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι όντως αυτά τα προϊόντα έχουν αποτέλεσμα, μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος μακριά από αυτά.