Προσοχή με τα προϊόντα που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα

Παρά την μεγάλη διείσδυση του internet στην Ελλάδα και την άμεση πρόσβαση στην πληροφορία που προσφέρει [1], πολλοί είναι εκείνοι που πείθονται πολύ εύκολα από τα όμορφα λόγια των πωλητών, όπως για παράδειγμα εκείνου που πουλούσε «θαυματουργό» καφέ σε εγκύους για να μην αποβάλουν [2] ή τον προϊόντων που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα χωρίς γυμναστική, όπως για παράδειγμα το CHOCO SLIM.

Σε πολλά περιοδικά, sites και τηλεοπτικά κανάλια, θα πετύχεις διαφημίσεις σχετικά με προϊόντα που υπόσχονται γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα, χωρίς παρενέργειες, ενώ μπορεί να δεις και γιατρούς να λένε την άποψη τους για το κάθε προϊόν.

Δείτε για παράδειγμα τον πράσινο καφέ ή «Green coffee beans extract» που παρουσιάζεται ως θαυματουργό προϊόν αδυνατίσματος και μέσα από διαφημιστικά άρθρα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι όντως κάνει θαύματα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει σχεδόν κανένα αποτέλεσμα [3].

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το πράσινο τσάι/EGCG, που έχει ελάχιστα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα [4], σε άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά καφεΐνη. Αν καταναλώνεις καθημερινά καφεΐνη και είσαι πλέον συνηθισμένος/η σε αυτήν, τότε δύσκολα να δεις αποτελέσματα από το πράσινο τσάι ή άλλα σκευάσματα που περιέχουν καφεΐνη.

Από την λίστα δεν θα πρέπει να βγάλουμε τα Conjugated Linoleic Acid (CLA) και L-Carnitine (L-Καρνιτίνη ή ALCAR). Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η L-Καρνιτίνη μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η αλήθεια είναι ότι σε έρευνες δεν έδειξε τόσο θετικά αποτελέσματα [5].

Το CLA από την άλλη, αναφέρεται ότι μπορεί να δράσει ως παράγοντας κατά της παχυσαρκίας μέσω της ικανότητας του να μειώσει την πρόσληψη τροφής και την λιπογένεση και να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας, τη λιπόλυση και την οξείδωση του λίπους. Παρότι σε πολλές έρευνες σε ποντίκια έδειξε θετικά αποτελέσματα, στις έρευνες σε ανθρώπους δεν είχε την ίδια επιτυχία [6].

Θα μπορούσαμε εδώ να πούμε ότι κανένα προϊόν που υπόσχεται εύκολο αδυνάτισμα έχει αποτελέσματα. Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τις εταιρίες να βγάζουν συνεχώς νέα προϊόντα, με την ίδια πάντα υπόσχεση.

Choco Slim

Τελευταία διαφημίζεται στην Ελλάδα ένα άλλο ρόφημα αδυνατίσματος, το Choco Slim, το οποίο μάλιστα επικαλείται και πιστοποίησή από τον ΕΦΕΤ και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ωστόσο ο ΕΦΕΤ, σε ανακοίνωση του [7], αναφέρει:

"Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων (Ε.Φ.Ε.Τ.), µε αφορµή την προώθηση προϊόντος µεταξύ άλλων και µέσω τηλεοπτικών εκπομπών με την εμπορική ονομασία «CHOCO SLIM» µε επίκληση της πιστοποίησης του από τον Ε.Φ.Ε.Τ. ή/και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA), ενημερώνει ότι οι εν λόγω αρχές δεν πιστοποιούν ούτε εγκρίνουν τρόφιµα.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ραδιοτηλεοπτικές ή διαδικτυακές προωθητικές ενέργειες (διαφημίσεις) προϊόντων καθώς και σε ενδείξεις επί της ετικέτας των τροφίµων, οι οποίες παραπλανητικώς και παρανόμως επικαλούνται ή υπονοούν την πιστοποίηση τροφίµων από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και την EFSA."

Και μόνο η ψευδής δήλωση περί ΕΦΕΤ, είναι αρκετή για να μας δείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προϊόντος αυτού και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Ωστόσο μια γρήγορη αναζήτηση μου εμφάνισε την πραγματικότητα του προϊόντος και συγκεκριμένα των φωτογραφιών των "πελατών" τους.

Η πρώτη φωτογραφία [8], ανήκει στην Kate Writer [9], η 2η [10], ανήκει σε έναν Ρώσο [11], ενώ η 3η [12], ανήκει σε μια κοπέλα που προωθούσε μια δίαιτα με μυλόξιδο [13]. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δώστε προσοχή σε αυτού του τύπου τα προϊόντα. Τίποτα δεν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά εύκολα και γρήγορα, χωρίς κάποιο τίμημα (μόνιμες ή προσωρινές παρενέργειες).

Προσέξτε την διατροφή σας και αποφύγετε τέτοια προϊόντα, θα γλυτώσετε και τα χρήματα σας και την υγεία σας.