Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο δεν αποτελεί παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19

Πρόσφατη ανάρτηση του καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στα social media, αφού σύμφωνα με τον ίδιο "το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο αποτελεί δυνητική παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19".

Ο ισχυρισμός

Από την ανάρτηση του κ. Κούβελα:

Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εμβολίων κατά της COVID-19

Διαψεύσεις

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ), απάντησε σε αυτήν του την ανάρτηση "ότι καμία συσχέτιση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, δεν έχει αποδειχθεί ούτε αναφερθεί με τη χρήση των μέχρι τώρα εμβολίων, τόσο στις κλινικές δοκιμές τους όσο και στην εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό" [πηγή].

Επίσης, στις 19-8-2021, ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Γεώργιος Χ. Μπομπότης, διάψευσε με επιστολή του τον ισχυρισμό περί αναμενόμενης σύνδεσης του οξύ στεφανιαίου συνδρόμου με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Τι ισχύει

Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (Acute coronary syndrome - ACS) [wiki], είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροής αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες, έτσι ώστε μέρος του καρδιακού μυός να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να υποστεί μεγάλη ζημιά [πηγή].

Αν και τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 θεωρούνται ασφαλή [πηγή, πηγή], εντούτοις είναι κάτι καινούριο και ενδέχεται να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να συνδεθούν με αυτά.

Για παράδειγμα, ο FDA τοποθέτησε μια προειδοποιητική ετικέτα στο εμβόλιο Moderna σχετικά με μια «πιθανή συσχέτιση» με αναφερόμενα περιστατικά φλεγμονής της καρδιάς σε νέους ενήλικες, κάτι που έκανε και ο Π.Ο.Υ. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί στον καρδιακό μυ (μυοκαρδίτιδα) ή στην εξωτερική επένδυση της καρδιάς (περικαρδίτιδα).

Επίσης, αντίστοιχη προειδοποίηση τοποθέτησε και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, για μια ασυνήθιστη, αλλά δυνητικά σοβαρή διαταραχή πήξης του αίματος που εμφανίστηκε σε μικρό αριθμό παραληπτών. Πρόσφατα μάλιστα προστέθηκε και το σύνδρομο Guillain-Barré σαν σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια από το εμβόλιο επίσης της Johnson & Johnson [πηγή].

Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και εμβόλια κατά της COVID-19

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί παρά ελάχιστες περιπτώσεις οξέος στεφανιαίου συνδρόμου μετά τον εμβολιασμό [πηγή, πηγή], ωστόσο μπορεί να οφείλονται και από τον ίδιο τον ιό [πηγή].

Επίσης, έχει κυκλοφορήσει και μία διαφάνεια, η οποία είναι από μία παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης μιας συμβουλευτικής επιτροπής του FDA. Η διαφάνεια έχει τίτλο, "FDA Safety Surveillance of COVID-19 Vaccines: DRAFT Working list of possible adverse event outcomes" και παραθέτει περισσότερες από 20 πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και του θανάτου, και φέρει την ένδειξη "υπόκειται σε αλλαγή".

Ο FDA είπε ότι η διαφάνεια δείχνει στην πραγματικότητα "πιθανά, άγνωστα, ανεπιθύμητα αποτελέσματα που θα παρακολουθεί ο FDA κατά την ανάπτυξη του εμβολίου". Ωστόσο, τα περισσότερα συμπτώματα που αναφέρονται στη διαφάνεια, δεν έχουν μέχρι στιγμής ισχυρές -ή καθόλου- αποδείξεις ότι σχετίζονται άμεσα με τα εμβόλια.

Συμπέρασμα

Η σχέση μεταξύ του εμβολίου και της ανάπτυξης του ACS μπορεί να είναι απλώς συμπτωματική. Ωστόσο, μπορεί να μην αναφέρεται πουθενά ως αναμενόμενη παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19, ωστόσο ο κ. Κούβελας ΔΕΝ είπε ακριβώς ότι είναι αναμενόμενη, αλλά "δυνητική ανεπιθύμητη ενέργεια", όπου δυνητικός = "που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ή να συμβεί, πιθανός, ενδεχόμενος, ο εφικτός υπό προϋποθέσεις ή απλή τυχαιότητα".