Προειδοποίησε ο Φάουτσι τον Ντ. Τραμπ το 2017 ότι έρχεται ένα «ξέσπασμα έκπληξη»;

Αν και κυκλοφόρησε παλιότερα, τελευταία άρχισε πάλι να διαδίδεται στα social media ο ισχυρισμός ότι ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο Τραμπ για ένα ξέσπασμα έκπληξη, το οποίο θα συνέβαινε επί προεδρίας του.

Screenshot από την δημοσίευση που αναδημοσιεύεται στα social media.

Πρόκειται για αληθινό ισχυρισμό. Ο Δρ. Φάουτσι πραγματικά μίλησε για ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα σε ομιλία του το 2017, ενώ η παραπάνω φωτογραφία, παρότι φαίνεται ψεύτικη, είναι από αναρτημένο άρθρο σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Η συγκεκριμένη ομιλία του Φάουτσι είναι από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017, διοργανώθηκε από το Κέντρο Παγκόσμιας Επιστήμης και Ασφάλειας της Υγείας σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας του Χάρβαρντ. Μπορείτε να ακούσετε το συγκεκριμένο απόσπασμα στο σημείο 3:34 του παρακάτω video.

Στο παραπάνω video, ακούμε τον Δρ. Φάουτσι να λέει:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει πρόκληση για την επερχόμενη διοίκηση στην αρένα των μολυσματικών ασθενειών. Το πράγμα για το οποίο είμαστε εξαιρετικά σίγουροι είναι ότι θα το δούμε αυτό τα επόμενα χρόνια.

Ο ισχυρισμός ότι ο Δρ. Φάουτσι, προειδοποίησε το 2017 την κυβέρνηση Τραμπ για την πιθανότητα εμφάνισης μολυσματικής νόσου είναι αλήθεια. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Φάουτσι δεν προειδοποίησε συγκεκριμένα για τον κορωνοϊό, όπως υποστηρίζονται ορισμένες αναρτήσεις, αλλά ότι μάλλον θα λάβει χώρα μια γενικότερη «έκπληξη μολυσματικής νόσου» βασιζόμενος σε προηγούμενα ξεσπάσματα ιών.