Ο κορονοϊός (COVID 19) προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία. Παρακάτω θα αναλύσω τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο κορονοϊός, ώστε να γνωρίζετε και να τα ξεχωρίζετε από την γρίπη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
Τα ήπιας ή μέτριας κατάστασης, τα οποία μέχρι τέλη Φεβρουαρίου ήταν και η πλειοψηφία των περιστατικών (80%).
Τα σοβαρής κατάστασης, τα οποία ήταν το 14% των περιστατικών
και τα επικίνδυνης κατάστασης, τα οποία ήταν το 6% των περιπτώσεων.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα "μέτριας κατάστασης", δεν είναι όπως η γρίπη. Ο ασθενής έχει τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και οι άλλες δύο περιπτώσεις, με την διαφορά ότι δεν χρειάζεται παροχή οξυγόνου.
Τα "σοβαρής κατάστασης" είναι τα περιστατικά όπου ο ασθενής χρειάζεται παροχή οξυγόνου, ενώ τα "επικίνδυνης" είναι τα περιστατικά όπου υπάρχει απώλεια οργάνων και κίνδυνος απώλειας της ζωής του ασθενούς.
Το πότε θα παρουσιαστούν τα συμπτώματα του κορονοϊού και πως θα αντιδράσει ο ασθενής στην θεραπεία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται σε πια κατηγορία από τις παραπάνω βρίσκεται ο ασθενής.
Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε διάστημα από 2 ως 14 ημέρες από την στιγμή που κάποιος εκταθεί στον ιό. Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, με την πλειοψηφία των ασθενών να εμφανίζουν υψηλό πυρετό (γι'αυτό και ο πυρετός θεωρείται και ως ένα από τα πρώιμα σημάδια διάγνωσης του ιού).
Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν και γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρρεια, εμετός, πόνοι στην κοιλιά πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα όπως ο πυρετός.
Ωστόσο κανένα από τα συμπτώματα αυτά δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνουν την εμφάνιση τους, επειδή ο συγκεκριμένος ιός ξεκινά και παραμένει στους πνεύμονες.
Τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης, ο ιός ξεκινά με το να επιτίθεται στα κύτταρα των πνευμόνων και συγκεκριμένα τις μικροσκοπικές τρίχες (cilia) που καλύπτουν τους τοίχους των αεροσωλήνων και είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της καθαρότητας της αναπνευστικής οδού και της αναπνοής.
Όταν τα cilia μολυνθούν από τον ιό, πεθαίνουν, δυσκολεύοντας την διαδικασία της αναπνοής. Η φλεγμονή συνεχίζει να σκοτώνει τα cilia κάτι που προκαλεί περαιτέρω φλεγμονή στους πνεύμονες, ένας κύκλος που συνεχίζεται ως ότου θα μολυνθούν όλα τα κύτταρα και δεν θα υπάρχει άλλο διαθέσιμο.
Η παραπάνω φλεγμονή ίσως να είναι και η αιτία που κάνουν την εμφάνιση τους ο ξηρός βήχας, το λαχάνιασμα και η βλέννα στις περισσότερες περιπτώσεις (68%, 18% και 33% αντίστοιχα).
Άλλα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν είναι η κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πόνος στις κλειδώσεις ή/και στους μύες, ρίγος και συνάχι.
Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι ασθενείς αντιλήφθηκαν ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από την 5η κιόλας ημέρα της έκθεσης τους στον ιό. Στις περιπτώσεις ήπιας κατάστασης, ο ασθενής θα έχει θεραπευτεί μέχρι να επισκεφτεί το νοσοκομείο, αν και σε αυτό το σημείο ενδεχομένως να είναι πιο εύκολη η μετάδοση του.
Τα πιο σοβαρά ωστόσο περιστατικά ενδεχομένως να εμφανίσουν πνευμονία.
Η θεραπεία των πιο σοβαρών περιπτώσεων μπορεί να κρατήσει από μερικές ημέρες, ως μερικές εβδομάδες και εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ΣΟΑΣ / ARDS), λόγω των υγρών που γεμίζουν τους πνεύμονες.
Η φλεγμονή στους πνεύμονες που αναφέρθηκε παραπάνω, δίνει σήμα στον οργανισμό να στείλει τα λευκά αιμοσφαίρια για να την περιορίσουν ή να την σταματήσουν. Αν και συνήθως τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν σαν στόχο μόνο τα μολυσμένα κύτταρα, κάποιες φορές το σώμα αρχίζει να επιτίθεται σε όλα τα κύτταρα, χτυπώντας έτσι και τα υγιή.
Η ΣΟΑΣ είναι στις περισσότερες περιπτώσεις θανατηφόρα. Οι ασθενείς με ΣΟΑΣ πρέπει να υποστηριχτούν με μηχανήματα για να παραμείνουν ζωντανοί, αφού οι πνεύμονες αδυνατούν να στείλουν οξυγόνο στο σώμα. Αυτήν είναι και η κυριότερη αιτία των θανάτων από τον κορονοϊό. Ο θάνατος επέρχεται σε 2-3 εβδομάδες από την έκθεση στον ιό, σε όσους ανήκουν στις σοβαρές περιπτώσεις.
Όσοι επιβιώσουν από αυτήν την κατάσταση, θα έχουν μόνιμα προβλήματα στους πνεύμονες τους, κάτι που μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω ακτινογραφία από Κινέζο ασθενή με κορονοϊό.
Όσοι νοσήσουν από τον ιό, ενδέχεται να θεραπευτούν και να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε διάστημα 21 ημερών. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και να θεραπευτούν, ακόμη θα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους υπολοίπους και θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν πρέπει να προσέχουν ή όχι.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό. Που σημαίνει θα πρέπει να προσέξετε, ώστε να μην κολλήσετε από κάποιον που μπορεί να έχει εκτεθεί από τον ιό και να μην το γνωρίζει, ή να θεωρεί ότι πάσχει από γρίπη, λόγω των κοινών συμπτωμάτων.