Όχι, αυτό το video δεν δείχνει ότι κάτι υπάρχει στην ατμόσφαιρα

Κυκλοφορεί ένα video στα κοινωνικά μέσα, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει ανιχνευτές μετάλλων να "εντοπίζουν" κάτι στην ατμόσφαιρα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Στο video, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης [πχ], δείχνει μερικούς ανθρώπους να έχουν στραμμένους τους ανιχνευτές χρυσού προς τον ουρανό και αυτοί να εντοπίζουν κάτι και να σφυρίζουν.

Δείτε το video παρακάτω

Τι ισχύει

Οι ανιχνευτές μετάλλων λειτουργούν με τον εξής τρόπο, ο οποίος είναι παρόμοιος ανεξάρτητα του αριθμού των πηνίων που διαθέτει η κάθε συσκευή.

Η συσκευή στέλνει ένα ηλεκτρομαγνητικό σήμα από το πηνίο αναζήτησης. Οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενα βρεθεί μέσα στο ηλεκτρικό πεδίο θα ενεργοποιηθεί η ειδοποίηση της συσκευής. Ωστόσο, για να λειτουργήσει σωστά η συσκευή, θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη λειτουργία "ισορροπία εδάφους" (Ground Balance).

Το Ground Balance είναι μια ρύθμιση που βελτιώνει το βάθος ανίχνευσης μετάλλων σε ανοργανοποιημένο έδαφος . Για παράδειγμα, σε υγρή άμμο παραλίας ή περιοχή με πολλά λεπτά σωματίδια σιδήρου, αυτά μπορούν να "μπερδέψουν" την συσκευή να νομίζει ότι υπάρχει κάποιο αντικείμενο και να ηχεί. Το Ground Balance στην ουσία θέτει την συσκευή σε κατάσταση ανίχνευσης υπαρκτών αντικειμένων και όχι εικονικών αντικειμένων ή άλλων παρεμβολών.

Αυτό που βλέπουμε στο παραπάνω video, είναι συσκευές που δεν έχουν ρυθμιστεί, οπότε χτυπάνε σε οποιοδήποτε ηλεκτρομαγνητικό σήμα ή χτυπάνε το ίδιο το πηνίο κάποιας διπλανής συσκευής.

Αν υπήρχε όντως κάτι μεταλλικό ή μαγνητικό εκεί κοντά, οι συσκευές θα χτύπαγαν όλες μαζί και ταυτόχρονα και όχι όταν η μία βρίσκονταν πολύ κοντά σε κάποια άλλη.

Συμπέρασμα

Αυτό που βλέπουμε στο υπό εξέταση video, δεν είναι κάτι παραπάνω από αρύθμιστες συσκευές οι οποίες είναι υπερβολικά ευαίσθητες και χτυπάνε σε οτιδήποτε, κυρίως σε κάποια διπλανή συσκευή.