Όχι, η τηλεοπτική σειρά "The Simpsons" δεν προέβλεψε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Κυκλόφορούν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και videos με θεωρίες περί "πρόβλεψης" του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας από την τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων "The Simpsons". Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαδόθηκαν στο διαδίκτυο, η σειρά Simpsons φέρεται να προέβλεψε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται σε δύο εικόνες: η πρώτη είναι ο Homer (ο βασικός πρωταγωνιστής των Simpsons) ντυμένος με ουκρανική στρατιωτική στολή και κρατώντας μία Ουκρανική σημαία και μπροστά του είναι ένας άντρας που μοιάζει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με μπλουζάκι που γράφει «ΕΣΣΔ». η δεύτερη εικόνα απεικονίζει μια πυρηνική έκρηξη, που έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου 2022.

Η εικόνα όπως διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Το ίδιο επίσης παρουσιάζουν και διάφορες εκπομπές στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα το "Codex of Mysteries" του Βασ. Μπαντίδη [πηγή]. Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή του με τίτλο "Η μεγάλη κόντρα Δύσης -Ανατολής μέσα στο 24;Τότε οι πολιτείες θα γίνουν παράγκες;".

Τι ισχύει

Αυτές οι εικόνες έχουν υποστεί επεξεργασία και δεν υπάρχει καμία αναφορά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας από τους Simpsons.

Ανεξάρτητοι ξένοι fact checkers από το Correctiv και το Reuters έχουν ήδη χαρακτηρίσει αυτές τις φωτογραφίες ως ψεύτικες.

Η πρώτη φωτογραφία με τον Homer όπου δείχνει τον Πούτιν συνδυάζει πολλές εικόνες από διαφορετικά επεισόδια των Simpsons. Ο νεαρός στρατιώτης είναι ο Abraham Simpson, ο πατέρας του Homer Simpson στην σειρά και η συγκεκριμένη σκηνή είναι από το 11ο επεισόδιο της 30ης σεζόν. Επιπλέον, η στολή στο επεισόδιο δεν έχει κανένα ουκρανικό σύμβολο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Η εικόνα με τον Homer να κρατά τη σημαία είναι από το 8ο επεισόδιο της 17ης σεζόν. Ωστόσο στο πρωτότυπο κρατούσε την αμερικανική σημαία, όχι την ουκρανική.

Επίσης να αναφέρουμε ότι ο Πούτιν όντως εμφανίστηκε στη σειρά και συγκεκριμένα σε ένα ειδικό σύντομο επεισόδιο με τίτλο «Homer Votes (2016)». Φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Red Sox», το όνομα της αμερικανικής ομάδας μπέιζμπολ και όχι «ΕΣΣΔ».

Η έκρηξη που φαίνεται στη δεύτερη εικόνα έγινε στο 20ο επεισόδιο της 21ης σεζόν. Ωστόσο, ήταν το αποτέλεσμα της έκρηξης ραδιενεργών αποβλήτων και όχι πυρηνικής κεφαλής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Η πυρηνική κεφαλή που αναφέρεται σε αναρτήσεις δεν εμφανίζεται στη σειρά. Αντίθετα, εμφανίζεται ως διακοσμητικό στοιχείο στο παιχνίδι για κινητά The Simpsons: Tapped Out.