Όχι, ο Μπάιντεν δεν χούφτωσε τον Ζελένσκι έξω από τον Λευκό Οίκο

Όταν ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν [πηγή], αμέσως κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο δείχνοντας τον πρόεδρο της Αμερικής να "χουφτώνει" τον Ζελένσκι έξω από τον Λευκό Οίκο. Η φωτογραφία αυτήν όμως, είναι επεξεργασμένη.

Στην φωτογραφία, που προφανώς τραβήχτηκε στον Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψη του, ο Μπάιντεν φαίνεται να αρπάζει, αν όχι ολοσχερώς, τα οπίσθια του Ουκρανού ομολόγου του μπροστά στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Η εικόνα έγινε γρήγορα αντιληπτή από χρήστες του διαδικτύου αλλά και δημοσιογράφους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εικόνα για να αποδοκιμάσουν τον Μπάιντεν και τον Ζελένσκι, καθώς οι δύο συνεχίζουν να κερδίζουν την υποστήριξη του Κογκρέσου για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια.

Με την βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνων, βρέθηκε η πηγή της πραγματικής φωτογραφίας. Την φωτογραφία μοιράστηκε η πρώτη κυρία της Αμερικής, Τζιλ Μπάιντεν, όπου δείχνει τα χέρια τους τοποθετημένα στη μέση της πλάτης του προέδρου Ζελένσκι.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των δύο φωτογραφιών δίπλα-δίπλα προσφέρει μια σειρά από ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η φωτογραφία που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι επεξεργασμένη.

Το κυριότερο στοιχείο που μας δείχνει ότι η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία, είναι οι ορατές πτυχές στο φούτερ του Ζελένσκι που λειάνθηκαν τεχνητά και διαγράφηκαν στην επεξεργασμένη έκδοση, ώστε να αλλάξει θέση το χέρι του Μπάιντεν, ενώ φαίνεται μία αφύσικη γωνία στον ώμο του Μπάιντεν, καθώς φαίνεται να αγγίζει τον Ουκρανό ομόλογό του, με την άκρη να προεξέχει αφύσικα σε σύγκριση με το υπόλοιπο κοστούμι του, ενώ το μήκος του χεριού του φαίνεται να είναι δυσανάλογο με το σώμα του.