Όχι, οι εμβολιασμένοι δεν μαγνητίζουν μεταλλικά αντικείμενα

Αναρτήσεις αλλά και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα, ισχυρίζονται ότι όσοι εμβολιάστηκαν για τον Covid-19, εμφάνισαν ως παρενέργεια τον μαγνητισμό μεταλλικών αντικειμένων πάνω στο δέρμα τους. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Σε κάποια από αυτά τα video μάλιστα, δείχνουν μέχρι και κέρματα των 2ευρώ να κολλάνε στο δέρμα, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί τα κέρματα των 1 και 2 ευρώ, μόνο στο εσωτερικό τους περιέχουν ένα ελαφρός μαγνητικό υλικό, το νικελίου και θα χρειάζονταν ένας ισχυρός μαγνήτης, αρκετά μεγάλος για να μπει σε μια βελόνα, για να τα ελκύσει.

Οι ειδικοί έσπευσαν να απομυθοποιήσουν τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι πρόκειται για άλλη μια θεωρία συνωμοσίας που παραπέμπει στο περιβόητο μικροτσίπ, και που προωθείται από διάφορα άτομα και ομάδες, ενισχύοντας έτσι την επιφυλακτικότητα κάποιων να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, ανέβασε και ο Φίλιππος Καμπούρης σχετικό video στην εκπομπή του, όπου έδειχνε live μεταλλικά αντικείμενα να κολλάνε επάνω στο εμβολιασμένο του χέρι.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ΝΑΙ, κολλάνε κανονικά τα μεταλλικά αντικείμενα στα χέρια. Το δοκίμασα προσωπικά, για να μπορέσω να καταλάβω τον λόγο και να γράψω αυτό το άρθρο. Για παράδειγμα, ρώτησα κάποιους γνωστούς που είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί να μου επιτρέψουν να δοκιμάσω το πείραμα μου. Και ναι, όπως θα δείτε, το μεταλλικό αντικείμενο κόλλησε κανονικά (δεν μου επέτρεψαν ωστόσο να εμφανίσω τον χώρο και το πρόσωπο τους).

Αφού έκανα το ίδιο τεστ με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (μεταξύ των οποίων και καρφιά), δοκίμασα το ίδιο και σε μη εμβολιασμένο, σε άτομο που είχε κλείσει ραντεβού για τις αρχές Ιούλη και δεν είχε κάνει κανένα εμβόλιο τον τελευταίο χρόνο.

Όπως θα δείτε, τα αντικείμενα κόλλησαν κανονικά και στους μεν αλλά και στου δε. Μάλιστα, η ίδια δοκιμή έγινε και στο χέρι όπου δεν έκαναν το εμβόλιο και κόλλησε το αντικείμενο κανονικά.

Τι συμβαίνει όμως και κολλάνε τα αντικείμενα στα χέρια; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα χέρια μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ιδρώνουν και κολλάνε. Οπότε το αντικείμενο, είτε κολλάει από τον ιδρώτα που έχει ήδη στεγνώσει και γίνεται σαν κόλλα, είτε το δέρμα να είναι λιπαρό (να έχει σμήγμα δηλαδή και θα το έχετε δει σε όσους έχουν λιπαρά μαλλιά, το οποίο τα κάνει να δείχνουν σαν να έχουν να πλυθούν από καιρό).

Με βάση τις δοκιμές μου λοιπόν, τα μεταλλικά αντικείμενα (αλλά και πλαστικά αντικείμενα), κολλάνε κανονικά επάνω στο δέρμα επειδή είναι είτε λιπαρό, είτε ιδρωμένο και όχι επειδή περιέχει κάποιο τσιπάκι το εμβόλιο. Η αναφορά ότι οι εμβολιασμένοι μαγνητίζουν μεταλλικά αντικείμενα πρόκειται για hoax.