Όχι, δεν έγινε αναγκαστικός εμβολιασμός στην Αυστραλία

Ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα αστυνομικών να συλλαμβάνουν πολίτες στην Αυστραλία, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου αυτές τις ημέρες.

Το συγκεκριμένο video, το μοιράστηκαν χρήστες στις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ισχυρίζονται ότι δείχνει ομάδες αστυνομικών που εξαναγκάζουν εμβολιασμούς COVID-19 στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ορισμένες αναρτήσεις μπορούν να βρεθούν εδώ και εδώ, όπως επίσης και στις πλατφόρμες instagram, twitter, telegram και Youtube (παρακάτω):

Στο video ακούμε να λέει "Αυτό είναι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Έχουν μια κινητή μονάδα εργασιών για να εμβολιάσουν ανθρώπους που πολεμούν τους εμβολιασμούς".

Ωστόσο η αναφορά ότι το video δείχνει αστυνομικούς να εμβολιάζουν με το ζόρι ανθρώπους, είναι ψευδές. Το συγκεκριμένο video δείχνει τη σύγκρουση της αστυνομίας με τους διαδηλωτές στο Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά του αποκλεισμού που έγινε βίαιη (πηγή).

Σύμφωνα με το Reuters, το video τραβήχτηκε στο πάρκο Victoria στο (GoogleMaps) και μπορεί να αναγνωριστεί από τα παγκάκια και τις λάμπες του παραπάνω video (@ 0:30) στο σημείο όπου συλλαμβάνουν έναν πολίτη.

Παρόμοια περιστατικά μπορούμε να δούμε και σε αυτό το video (@ 1:14), αλλά και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε πολλά ειδησεογραφικά sites (πηγή), καθώς και λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.

Η αναφορά ότι το βίντεο δείχνει αστυνομικούς να εξαναγκάζουν πολίτες σε εμβολιασμό κατά του COVID-19 είναι ψευδής.